media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Közlemény a szabadkai Sonja Marinković Általános Iskolában elkövetett kortárs erőszakkal kapcsolatban


Egy újabb könyörtelen esemény – kortárs erőszak cselekménye – folytán, amelyet ezúttal a szabadkai Sonja Marinković Általános Iskolában követtek el, és amelynek során egy gyermek súlyos testi sérülést szenvedett, aggodalmunkat fejezzük ki az oktatási-nevelési intézményekben egyre gyakrabban előforduló kortárs erőszak esetekkel kapcsolatban.

Azon információk alapján, amelyet a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság Szabadka Város Városi Közigazgatási Hivatalának eljáró oktatási felügyelőjétől kapott, az iskola valamennyi szükséges intézkedést foganatosított, amelyet A gyermekek bántalmazásával és elhanyagolásával szembeni védelemről szóló általános protokoll, valamint Az oktatási-nevelési intézményekben a gyermekek és diákok ellen elkövetett erőszakkal, bántalmazással és elhanyagolással szembeni védelemről szóló külön protokoll irányoz elő.

Emellett, ma megtartották a szabadkai általános és középiskolák igazgatói aktívájának tanácskozását, amelyen elemezték a szabadkai iskolák helyzetét a kortárs erőszak vonatkozásában. Az értekezleten megállapításra került, hogy az elkövetkező időszakban feltétlenül szükséges gyakrabban rámutatni a kortárs erőszak lehetséges kiváltó okaira és következményeire – ahogyan a gyermekek, úgy a szülők számára is. Ugyancsak, rendkívül fontos a szülőket minél jobban megismertetni a digitális erőszakként jellemezhető tartalmakkal, amelyeknek nagyon sok gyermek van kitéve a közösségi oldalakon, és amelyek gyakran a könyörtelen események kiváltói.

Az említett tanácskozáson a Szabadkai Rendőrkapitányság elöljáró-helyettese fokozottabb együttműködésre szólította fel az iskolákat, ami mindenki – a diákok, a szülők, az iskola és az intézmények – előnyére válik. A konkrét esettel kapcsolatban, amely a szabadkai Sonja Marinković Általános Iskolában történt, az elöljáró-helyettes elmondta, hogy valamennyi intézmény tudomással bír a történtekről és a hatáskörüknek megfelelően járnak el az ügyben.

A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság sajnálatát fejezi ki a könyörtelen esemény következményei miatt és még egyszer felszólítja az oktatási-nevelési intézményeket, hogy eljárásaik során maradéktalanul tartsák magukat az erőszakkal szembeni védelemről szóló protokoll rendelkezéseihez, továbbá támogassák az illetékes szervek megelőző intézkedéseit a kortárs erőszak megelőzésére vonatkozóan.

23.11.2022