media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Januar

Već prve nedelje ove akcije, predstavnici sekretarijata posetili su brojne škole, te su tako imali prilike da na licu mesta sagledaju potrebe ustanova, što i jeste bio prvobitni cilj.
Prvi utisci o posetama veoma su pozitivni. Uz veoma srdačan doček, predstavnici svih škola izrazili su zadovoljstvo zbog novopokrenute akcije.
Sve posećene škole informisane su u vezi s konkursima Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, putem kojih je i obezbeđena finansijska podrška obrazovnim ustanovama.

Objekat OŠ „Đura Daničić” sledeće godine slavi 60 godina postojanja, ali je u dobrom stanju. Direktor i pedagog ove škole istakli su to da su zadovoljni međuljudskim odnosima u kolektivu, kao i odnosima između učenika.

Zgrada Elektrotehničke škole „Mihajlo Pupin” dobro je održavana, iako je od renoviranja prošlo čak trideset godina. Trebalo bi zameniti prozore na objektu. Mada u školi nema obezbeđenja, sistem i bez toga funkcioniše – putem dežurstava.

Objekat OŠ „Nikola Tesla” jeste star, ali je u dobrom stanju. Za većinu potreba koje su naveli zaposleni u ovoj školi obezbeđena su sredstva od grada, a upućeni su i da apliciraju na konkurse koji će biti raspisani ove godine.

Iako su predstavnici Saobraćajne škole „Pinki” napomenuli to da su potrebne manje adaptacije njihovog objekta, tokom posete uočeno je da su zgrada, dvorište i vozni park za vozače „B” kategorije u dobrom stanju.

Zgrada OŠ „Žarko Zrenjanin” izgrađena je osamdesetih godina prošlog veka. Objekat škole je u dobrom stanju, lepo je uređen, pun zelenila i s lepo ukrašenim zidovima. Učionice su takođe lepo uređene i održavane.

Objekat Medicinske škole „7. april” fino je uređen, hodnici su uredni i sve odaje utisak topline i harmonije.

Zgrada OŠ „Vasa Stajić” trenutno je u fazi rekonstrukcije i proširenja. Potrebno je adaptirati fiskulturnu salu i renovirati podove.

Osnovna škola „Sonja Marinković” iz Novog Sada jeste jedna od prvih škola koja je počela da sprovodi inkluzivnu nastavu. Pored toga, kolektiv škole trudi se da podstiče talentovane učenike, te da im obezbedi mogućnost za napredovanje – u skladu s njihovim potencijalima. Objekat škole je fino uređen, hodnici su uredni i lepo oslikani.

Objekat novosadske OŠ „Jožef Atila” lepo je uređen, hodnici su uredni. U školskom dvorištu, pored drveća, označeni su nazivi vrsta drveća, što pomaže neformalnom obliku obrazovanja. Prema rečima direkotora Dragana Utržana, svi u školi se trude da obezbede optimalne uslove za rad. Takođe, on navodi da škola učestvuje u raznim projektima, ali da bi želeli i da se uključe u programe prekogranične saradnje sa školama u regionu (IPA projekti).

Poljoprivredna škola sa domom učenika iz Futoga jeste jedina škola u Južnobačkom okrugu namenjena isključivo obrazovanju u području poljoprivrede. Objekat škole je veoma star i pod zaštitom je Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada. Škola ima dosta projekata, spremnih za realizaciju. Pored toga, predočena je i mogućnost za dualno obrazovanje.

Prilikom posete kisačkoj OŠ „Ljudovit Štur”, moglo se zaključiti da je zgrada škole stara, ali u dobrom stanju. Za većinu školskih potreba sredstva su obezbeđena od Grada Novog Sada, ali je nadležnima u školi savetovano i da se obrate našem sekretarijatu, radi dodatnih informacija u vezi s predstojećim konkursima.

Na objektu OŠ „Aleksa Šantić” iz Stepanovićeva promenjeni su prozori, a obnovljeni su i unutrašnja stolarija i sanitarni čvorovi. Prema rečima direktorke Svetlane Keleman, škola učestvuje u raznim projektima (na primer: Za čistije i zelenije škole u Vojvodini, Čepom do osmeha, Pokreni svoju budućnost u saradnji sa AISEC-om). Takođe, planiraju da obogate svoju delatnost preduzetništvom.

Direktor OŠ „Đorđe Natošević” iz Novog Sada predstavio je ideje o proširenju škole, adaptaciji suterena i sređivanju krova, kao i o zameni video nadzora koji se nije menjao dvadeset godina. On je prisutne upoznao i sa uspešno završenim projektima putem kojih su obezbedili interaktivne table, nove mašine za opremanje kuhinje, kao i s projektom „Zdrava hrana u školskim kuhinjama”. Takođe, direktor škole govorio je i o dovođenju italijanskog kuvara na obuku kuvara u školi i o predlogu da apliciraju za Hasap standard.

Objekat škole za posebno osnovno muzičko obrazovanje „Josip Slavenski” iz Novog Sada jeste uredan, kamerna scena – iako mala – svetla je i lepo uređena, sa izuzetnim koncertnim klavirom. Školi su potrebni pristupna rampa za invalide i lift. Ustanova je upućena da se obrati Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, povodom aktuelnih konkursa.

06.02.2018