media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Uručena Priznanja „Dr Đorđe Natošević” za školsku 2014/2015. godinu

IMG7324.JPG

Priznanje koje nosi ime dr Đorđa Natoševića, prosvetnog radnika, jednog od prvih srpskih pedagoga i osnivača učiteljskih škola u više gradova – kao autentično vojvođansko priznanje koje se dodeljuje najuspešnijim vaspitno-obrazovnim ustanovama i prosvetnim radnicima – dodeljeno je danas u Pokrajinskoj vladi.
Dobitnicima za školsku 2014/2015. godinu, za izuzetne doprinose i rezultate u praksi, uručili su potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš i predsednica odbora za dodelu priznanja – dr Olivera Gajić, redovna profesorka Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.
Odbor za dodelu priznanja, koje se sastoji od plakete, povelje i novčane nagrade, jednoglasno je odlučio da priznanje dobiju tri ustanove i dva pojedinca.
Čestitajući dobitnicima na prestižnom priznanju, Mihalj Njilaš je rekao: „Naša Pokrajina već 18. put ulazi u težak posao da sagleda u celoj Vojvodini, koje su obrazovne ustanove bile najkvalitetnije u protekle dve godine, šta su postigli i koji su to rezultati koji se mogu ceniti kao bitni za ovu nagradu. Nakon okončanja konkursa, odbor za dodelu ovog priznanja kvalitetno je uradio posao i dodelio ovogodišnja priznanja.”
Pored toga, pokrajinski sekretar za obrazovanje čestitao je i Dan prosvetnih radnika svim radnicima u prosveti iz cele Vojvodine, poželevši im uspeh u, kako je rekao, napornom i teškom poslu.
Predsednica odbora za dodelu priznanja prof. dr Olivera Gajić rekla je da je ova nagrada čak i nešto više od samog čina odavanja priznanja.
„To je, pre svega, i afirmacija, na najbolji mogući način, vaspitno-obrazovne i pedagoške delatnosti i doprinosi u velikoj meri ugledu profesije prosvetnog radnika. U današnjem vremenu, upravo obrazovne vrednosti, intelektualni potencijali, stvaralaštvo, kritičko mišljenje, treba da budu na samom vrhu vrednosne lestvice i da predstavljaju onaj najznačajniji i najmoćniji razvojni pokretač svakog društva”, rekla je dr Olivera Gajić.

Dobitnici priznanja za školsku 2014/2015. godinu jesu:

1. Predškolska ustanova „Naši biseri“ iz Kanjiže, zbog primene savremenih metoda i oblika rada, učešća i primene mnogih edukativnih programa, prekogranične saradnje, prihvatanja i negovanja različitosti, visokog stepena tolerancije i dijaloga, kao i otvorenosti ustanove i fleksibilnosti programa za svu decu. Izražena je uključenost roditelja i šire zajednice u radu uz visok stepen korišćenja postojećih resursa u Opštini Kanjiža, kako sportsko-rekreativnih tako i obrazovno-kulturnih, uz maksimalno aktivno učešće u svim važnim manifestacijama. Visok obuhvat dece najviše govori o njihovom kvalitetu rada, uz dobru opremljenost savremenim sredstvima, stučnost kadrova, otvorenost i povezanost ustanove koja prati savremene tokove.

2. Osnovna škola „Svetozar Marković Toza“ iz Novog Sada priznanje je dobila jer je primer moderne, dobro uređene i organizovane škole koja je izašla iz okvira škole sa samo dobrom nastavnom praksom i prerasla u školu gde su savremeni nastavni projekti svakodnevnica, gde se pronalaze mnogobrojni načini uvođenja novih strategija učenja, zadovoljavaju potrebe i interesovanja svih učenika, a s roditeljima se sarađuje putem različitih oblika saradnje, koristeći sve informaciono komunikacione tehnologije. Preko 1660 učenika i 143 zaposlenih, moderan prostor, dobro opremljene učionice, savremena nastava, čine ovu školu pravim primerom škole 21. veka.

3. Osnovna škola „Zdravko Gložanski“ u Bečeju jer je škola u kojoj reči tolerancija, međukulturna saradnja, inkluzivno obrazovanje, svestrano angažovanje učenika nisu samo obične fraze već su – u svakodnevnom radu učenika i nastavnika – dobile svoj puni smisao. U ovoj školi, istovremeno se radi na podizanju nivoa nastave i stručnom usavršavanju nastavnika putem brojnih uglednih časova; učenici postižu zapažane rezultate na takmičenjima, ali se ne zanemaruje ni njihova inicijativa, niti kreativnost u zanimljivim aktivnostima iz oblasti ekologije, likovne umetnosti, humanitarnog rada, dramskih predstava. Tako, na najlepši način, pokazuju spoj obrazovanja i vaspitanja mladih generacija.

4. Vera Stojšić - Gašparovski, nastavnica razredne nastave u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“ u Sremskoj Kamenici zbog postignutih izvanrednih rezultata u oblasti osnovnog vaspitanja i obrazovanja u nižim razredima osnovne škole, kvalitetne realizacije nastave u okviru dodatne i dopunske nastave, posebno ostvarenih rezultata u učeničkim takmičenjima, zbog izuzetne saradnje s roditeljima, kao i negovanja tolerancije i ekološkog vaspitanja učenika, realizacije i razvijanja brojnih savremenih programa i projekata u okviru vaspitno-obrazovnog rada i profesionalnog stručnog usavršavanja, te promovisanja pedagoške nauke u stručnim, ali i širim krugovima.

5. Milan Dragosavac, nastavnik tehničkog i informatičkog obrazovanja u Osnovnoj školi „Đura Jakšić“ u Kikindi, zbog postignutih izuzetnih rezultata u obrazovno vaspitnom radu u nastavi, primene informaciono komunikacionih tehnologija, implementiranja savremenih metoda, oblika rada i obrazovnih inovacija u nastavnom procesu, posebno zbog istaknutih rezultata u radu sa darovitim učenicima, ali i zbog kvalitetne realizacije estetskih i organizacionih rešenja školskog prostora, izuzetne saradnje sa roditeljima i sopstvenog stručnog usavršavanja kao i unapređenja kvaliteta obrazovno vaspitnog rada.

10.11.2017

  • IMG7324.JPG
  • IMG7324.JPG
  • IMG7324.JPG
  • IMG7324.JPG
  • IMG7324.JPG
  • IMG7324.JPG