media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Okrugli sto – konferencija „Kako stići do pomirenja – razumevanja”

DSC4665

Potpredsednik Pokrajinske vlade, pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš, u subotu 17. septembra 2016. godine, prisustvovao je okruglom stolu – konferenciji „Kako stići do pomirenja – razumevanja”, u organizaciji Jevrejske opštine Zemun i OKU „Cnesa”, uz podršku Jožefa Žambokia iz Izraela.
Prilikom obraćanja skupu, potpredsednik Mihalj Njilaš, između ostalog, rekao je sledeće: „Pomirenje može da nastane samo ako uvek stvaramo i čuvamo prostor na kojem se uvažava iskustvo drugih. Ono neće promeniti prošlost, ali će uticati na budućnost i naša je obaveza da kao ljudska bića, kao društvo, kao predstavnici institucija, gradimo pomirenje gde god je to moguće, svim sredstvima – ličnom, zajedničkom i institucionalnom inicijativom, umetnošću, medijskim radom, na svaki način. Pokrajinska vlada će i ubuduće da podržava svaku inicijativu za održavanje ovakve ili slične manifestacije.”
Na konferenciji, uz učešće istoričara i predstavnika nacionalnih saveta, u zajedničkom saopštenju koje je na otvaranju izložbe „Nestali u Holokaustu – Zemun, svaka slika priča priču”, autora Nenada Fogela, predočila istoričarka dr Olga Manojlović Pintar iz Beograda, navodi se da su tokom Drugog svetskog rata počinjeni veliki ratni zločini, posebno prema civilnom stanovništvu – Srbima, Romima i Jevrejima – koji su sistematski ubijani u koncentracionim logorima. U zaključcima je precizirano da je zločine na teritoriji današnje Republike Srbije počinila nemačka, mađarska i bugarska okupaciona vlast, zajedno s marionetskom Vladom Srbije i svojim pomagačima iz redova domaćeg stanovništva, a da je na teritoriji koju je okupirala NDH zločine počinila ustaška vlast. Konstatuje se da su nakon oslobođenja nove vlasti počela suđenja svima koji su bili umešani u zločine nad civilnim stanovništvom, ali da su neki pojedinci za koje se sumnjalo da su bili saradnici okupatora ubijeni i bez suđenja. Podaci o broju ubijenih na taj način variraju od procene različitih komisija koje su se bavile tim istraživanjima.
Na konferenciji u Kanjiži predstavljeni su oprečni stavovi o pomirenju i podizanju zajedničkih spomenika svim žrtvama, ali i o potrebi za razumevanjem, tako da se došlo do zajedničkih zaključaka. Između ostalog, u zaključcima skupa u Kanjiži navodi se: „Država, njeni građani, odnosno javnost, na odgovarajući način, treba da se potrude da se žrtve ne zaborave. U aktuelnoj političkoj situaciji, veoma je teško doći do jedinstvenog stava, ali se slažemo da svim nevinim žrtvama Drugog svetskog rata i neposrednih posleratnih vremena treba odati dužno poštovanje i sućut njihovim potomcima.” Svi se slažu da zajedno treba da pružimo doprinos za zajedničku budućnost, a da istoričarima treba da se prepuste stručne ocene koje će nam pomoći u suočavanju sa istinom. Zajednički stav učesnika kanjiškog skupa jeste da je bolje da se ubuduće umesto o pomirenju, govori o razumevanju.
Na otvaranju izložbe o stradanju zemunskih Jevreja govorili su direktor OKU „Cnesa” – Karolj Šarnjai, bivši predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije – Aleksandar Nećak i autor izložbe, predsednik Jevrejske opštine Zemun – Nenad Fogel.

19.09.2016

  • DSC4665
  • DSC4665
  • DSC4665
  • DSC4665
  • DSC4665