media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Funkcioneri

Pokrajinski sekretar je član pokrajinske vlade zadužen za rukovođenje pokrajinskim sekretarijatom. Pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice ima zamenika, podsekretara i pet pomoćnika sekretara.


Zolt Sakalas
Žolt Sakalaš, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice

Žolt Sakalaš rođen je 1984. godine u Novom Sadu. Gimnaziju „Svetozar Marković” pohađao je na mađarskom jeziku u rodnom gradu, gde je završio i Pravni fakultet.

Tokom studija i nakon njihovog završetka usavršavao se na fakultetima u Nemačkoj (Campus Europae) i u Mađarskoj. Godine 2008. stekao je zvanje diplomiranog pravnika, a 2010. završio je master studije i postao dobitnik Izuzetne nagrade za ostvaren uspeh tokom studiranja na Univerzitetu u Novom Sadu. Za stipendistu Bundestaga (IPS) izabran je 2011. godine.

Radno iskustvo je sticao u Opštinskom sudu u Novom Sadu, u svojstvu sudijskog pripravnika – volontera, a potom od 2009. godine, s kraćim pauzama, u pokrajinskoj administraciji. Od 2016. godine je podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice. Završio je i Diplomatsku akademiju pri Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije i položio pravosudni ispit.

Član je Saveza vojvođanskih Mađara.

Osim maternjeg – mađarskog jezika i srpskog, tečno govori engleski i nemački jezik, a služi se i francuskim jezikom.

Oženjen je.
Slađana Bursać

Slađana Bursać, zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice

Slađana Bursać rođena je 1972. godine u Krnješevcima, opština Stara Pazova. Godine 1991. završila je Srednju pedagošku školu, nakon čega Pedagošku akademiju u Beogradu završava 1993. godine, a zvanje profesora razredne nastave stiče na Učiteljskom fakultetu u Somboru Univerziteta u Novom Sadu 2004. godine. Stručni ispit za nastavnika razredne nastave položila je 1996. Godine. Master akademske studije Liderstva u obrazovanju pohađala je na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini Univerziteta u Kragujevcu. Ispit za licencu za direktora škole stekla je 2020. godine.


Slađana Bursać je sticala radno iskustvo kao učiteljica u OŠ „Milan Hadžić“ u Vojki od 1995. godine do 2009. godine. Godine 2009. imenovana je za vršioca direktora novoosnovane Osnovne škole „Simeon Aranicki“ u Staroj Pazovi i direktorka navedene škole bila je u tri mandata,od 2010. do 2022. godine.
Za vreme mandata Slađane Bursać na mestu direktora OŠ „Simeon Aranicki“ova škola je ocenjena najvišom ocenom na eksternoj evaluaciji i, kao jedna od deset škola čiji je rad okarakterisan kao vrhunski od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uključena je u projekat „3P – Prepoznaj, promoviši i proširi“. Slađana Bursać uključila je OŠ „Simeon Aranicki“ u veliki broj projekata koji se bave razvojem profesionalne orijentacije i preduzetništva („Profesionalna orijentacija“ – GIZ i „Preduzetne škole“), ekologijom i zaštitom životne sredine (Projekat „Mreže eko-škola“ i „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“), digitalizacijom u prosveti („Podrška razvoju ljudskog kapitala i istraživanju – opšte obrazovanje i razvoj ljudskog kapitala“, „Pametna škola za pametnu decu“, „Selfi“, „Digitalizacija“), unapređenjem uslova za razvoj sportskih aktivnosti u školama („Sport u škole“, „Aktivne škole“, „Stoj pravo – rasti zdravo“, „Karate u nastavi“, „Zdravo rastimo“), prevencijom nasilja (UNICEF-ov projekat „Škole bez nasilja“) i profesionalnim razvojem nastavnika, savremenih metodičkih pristupa i ishodno orijentisanih kurikuluma (projekti Ministarstva prosvete „Razvionica“ i „Unapređivanje kvaliteta nastave – razvoj ključnih kompetencija kroz multidisciplinarni pristup – Saradnjom do znanja“). Škola je, takođe, 2021. godine učestovavala i u međunarodnom istraživanju čitalačke pismenosti – PIRLS. Učestvuje u radu Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju.

Govori ruski i engleski jezik.

E-mail: sladjana.bursac@vojvodina.gov.rs05.10.2022