media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Tisztségviselők

A tartományi titkár a tartományi titkárság vezetésével megbízott tartományi kormány tagja. A tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkárnak helyettese, altitkára és öt segédtitkára van.

Zolt Sakalas
Szakállas Zsolt, a Tartományi Kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi-nemzeti közösségi titkár


1984-ben született Újvidéken. Szülővárosában magyar nyelven fejezte be a Svetozar Marković Gimnáziumot, majd az érettségi után, ugyancsak szülővárosában, az Újvidéki Egyetem Jogi Karán szerzett oklevelet.

Egyetemi tanulmányai alatt és annak befejezése után is Németországban (Campus Europae) és Magyarországon képezte tovább magát különböző egyetemeken. 2008-ban okleveles jogász szakképesítést szerzett, majd 2010-ben befejezte a mesterképzést, és az Újvidéki Egyetem Kiemelt díjban részesítette az egyetemi tanulmányai alatt elért kiváló eredményeiért.
2011-ben a Bundestag (IPS) ösztöndíjasává választották.

Volontőr-bírósági gyakornokként az újvidéki Községi Bíróságon szerzett munkatapasztalatot, majd 2009-től kezdve, kisebb szünetekkel, a tartományi közigazgatási adminisztrációban dolgozott.
2016-tól a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi-Nemzeti Közösségi Titkárság altitkára volt. Befejezte a Szerb Köztársaság Külügyminisztériuma által működtetett Diplomáciai Akadémiát, és letette az igazságügyi szakvizsgát.

A Vajdasági Magyar Szövetség tagja.

Anyanyelve magyar. A magyar és szerb nyelv mellett folyékonyan beszél angolul és németül, ezenkívül a francia nyelvet is használja.

Nős.
Slađana Bursać
Slađana Bursać, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkárhelyettes

Slađana Bursać 1972-ben született az ópázovai községhez tartozó Krnješevci településen. 1991-ben fejezte be a Pedagógiai Középiskolát, majd ezt követően 1993-ban elvégezte a belgrádi Pedagógiai Akadémiát, osztálytanítói szakképzettségét pedig az Újvidéki Egyetem Zombori Tanítóképző Karán szerezte meg 2004-ben. Osztálytanítói szakvizsgáját 1996-ban teljesítette. Mestertanulmányait a Kragujeváci Egyetem Pedagógiai Karán folytatta, az oktatásban való vezetői szerep témakörben. Az intézményvezetői tanúsítványát 2020-ban szerezte meg.


Slađana Bursać munkatapasztalatot a vojkai Milan Hadžić Általános Iskolában szerzett tanítónőként, 1995 és 2009 között. 2009-ben az újonnan alapított ópázovai Simeon Aranicki Általános Iskola megbízott igazgatójának nevezték ki, majd három mandátumban – 2010 és 2022 közötti időszakban – az említett iskola intézményvezetője volt.

Slađana Bursać a Simeon Aranicki Általános Iskolában betöltött igazgatói mandátuma alatt az iskola a legmagasabb osztályzatot szerezte meg a külső értékelés elvégzésekor, valamint egyike volt azon tíz iskolának, amely munkáját az Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési Minisztérium a legkiválóbbnak minősített, a 3P – Ismerd fel, népszerűsítsd és terjeszd (3P – Prepoznaj, promoviši i proširi) projekt során. Slađana Bursać a Simeon Aranicki Általános Iskolát számos projektbe bevonta, amelyek a szakmai orientáció és a gazdasági vállalkozás fejlesztésével (Szakmai orientáció – GIZ és Vállalkozói iskolák), az ökológiával és környezetvédelemmel (Ökoiskolák hálózata és A tisztább és zöldebb vajdasági iskolákért), az oktatásügyben való digitalizációval (Az emberi tőke és kutatás fejlesztésének támogatása – általános oktatás és az emberi tőke fejlesztése, Okos iskola okos gyermekek számára, Szelfi, Digitalizáció), az iskolák sporttevékenységeit előmozdító feltételek fejlesztésével (Sport az iskolákban, Aktív iskolák, Állj egyenesen – növekedj egészségesen, Karate az oktatásban, Egészségesen növekszünk), az erőszak megelőzésével (Erőszakmentes iskolák – UNICEF projekt), valamint a tanárok szakmai fejlődésével foglalkoznak, korszerű módszertani megközelítést alkalmazva és a kerettanterv eredményességét célozva (az Oktatási Minisztérium projektjei: Fejlesztőprojekt és Az oktatás minőségének előmozdítása – a kulcsfontosságú jártasságok fejlesztése multidiszciplináris megközelítés által – Együttműködéssel a tudásért). Az iskola, úgyszintén, 2021-ben részt vett az olvasási készség nemzetközi kutatásában – PIRLS projektben. Részt vesz az Inkluzív Oktatás Támogatási Hálózatának munkájában.

Orosz és angol nyelven beszél.

E-mail: sladjana.bursac@vojvodina.gov.rs05.10.2022