media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Честитка поводом Међународног дана Рома


Међународни дан Рома обележава се 8. априла, у знак сећања на Први одржани светски конгрес Рома 1971. године. Од тада је озваничен циљ да се ромска заједница залаже за унапређивање и побољшање услова живота ромске националне мањине – националне заједнице, која је неретко била изложена разним видовима мржње, дискриминације и нетрпељивости.

Покрајинска влада АПВ више од пола века труди се да омогући боље услове живота за Роме, да се побољша приступ образовању, здравственим и социјалним услугама, да се економски оснажи ромска заједница ради постизања потпуне националне равноправности, што представља један од основних циљева деловања Покрајинске владе.

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине ‒ националне заједнице негује добру сарадњу с представницима ромске заједнице ‒ пре свега Националног савета ромске националне мањине и ромских удружења грађана, те препознаје потребу да се глас ромске заједнице чује у остваривању њихових интереса и залаже се за укључивање Рома у све области међунационалног живота у Војводини, као и у друштво које заједно стварамо у нашој покрајини. Такву сарадњу и заједничко деловање настављамо и убудуће, радећи доследно зарад очувања специфичности ромске националне мањине – националне заједнице у нашој покрајини.

Напослетку, упућујем целој ромској националној мањини – националној заједници искрене честитке поводом Међународног дана Рома.

Покрајински секретар
Szakállas Zsolt
(Жолт Сакалаш)

08.04.2024