media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

У Новом Саду почео 19. Међународни сајам образовања „Путокази“

APV2042


Деветнаести Међународни сајам образовања „Путокази“ почео је данас на Новосадском сајму, и трајеће до 23. марта. Истовремено, траје и манифестација „Дани Лазе Костића“, као и Сајам гејминга „NS Gaming Week“, који се организује по први пут.

„Путокази“ окупљају институције које представљају више од 500 образовних профила и дају свеобухватну понуду средњег и високог образовања у нашој земљи, као и средњих школа и факултета у Словачкој, Црној Гори и Босни и Херцеговини, а понуде за наставак школовања представиће и Амбасада Канаде.

На отварању Сајма обратили су се министарка просвете у Влади Републике Србије проф. др Славица Ђукић Дејановић, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе и националне мањине – националне заједнице Жолт Сакалаш, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић, а манифестацију је отворио градоначелник Новог Сада Милан Ђурић.

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић рекла је ће се наредна три дана на Новосадском сајму славити образовање и знање.

„Путокази у животу деце су изузетно значајни – како оне која имају предшколски ниво образовања, тако и основаца, средњошколаца и факултетски образованих младих људи. Образовање је један од циљева живота родитеља, наставника и образовног система наше земље. Имала сам прилике да на универзитетском и другим штандовима видим изванредне поруке о томе колико факултети имају иновативног у свом раду и чињеницу да на матерњем језику националних мањина у Војводини постоји велика понуда. Образовање је предуслов за бољу будућност“, изјавила је министарка просвете.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајиски секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Жолт Сакалаш истакао је да је Сајам образовања једна велика изложба идеја и могућности, као и прилика да ученици основних и средњих школа стекну ширу перспективу у погледу избора образовне животне стазе, те отуда и његов назив – Путокази.

„Важно је бити присутан на овој манифестацији да би се могао добити драгоцен увид у образовне прилике које су на располагању младима“, нагласио је потпредседник Сакалаш додајући да је ресорни секретаријат путем конкурса и ове године подржао Сајам, те да је омогућено да 40 средњих школа доведе своје учеснике. Сакалаш је навео да ће подршка овој важној манифестацији и убудуће бити доследна и искрена.

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност Зоран Милошевић истакао је овом приликом да онај ко размишља о високом образовању – размишља о својим перспективама. Према његовим речима, важно је истаћи да је Универзитет у Новом Саду за 20 одсто повећао број истраживача за протеклих седам година, док је 65 посто више објављених радова у референтим часописима, при чему је сваки научник унапредио свој рад за 30 одсто.

„Заједно смо због добробити и квалитета живота младих. Остаје оно што је важно за свако друштво, па и наше – да имамо што више истраживача у привреди. Увек нам је потребна научна изузетност, али и њихов рад када су у питању изуми, патенти и унапређење нових вредности у привреди“, нагласио је Милошевић додавши да је овај сајам показао да смо на добром путу, те да оних 10.000 студената који се сваке године регрутују у Војводини јесу гарант да ћемо наставити да се развијамо убрзаним темпом.

На отварању се обратио и директор Новосадског сајма Никола Ловрић, који је истакао да су ове сајамске манифестације синергија културе, уметности, образовања и нових технологија.

Сајам образовања је отворио градоначелник Града Новог Сада Милан Ђурић наводећи да је то важна смотра младости, полета и снаге.

„Како је одлука о наставку школовања једна од најзначајнијих у животу сваког младог човека, Град је омогућио учешће свих средњих школа са територије Новог Сада на Сајму како би се ученици завршних разреда основних школа упознали са образовним профилима у понуди“, казао је Ђурић.

Овом приликом градоначелник је истакао да је Град Нови Сад за унапређивање услова у предшколском и школском систему у 2024. години издвојио преко 8,2 милијарде динара.

„У периоду од 2012. до 2024. године изграђено је осам нових објеката предшколске установе, 17 је реконструисано, а у току је изградња две нове основне школе. Финансирамо набавку бесплатних уџбеника за прваке, а традиционално додељујемо и видовданске награде ученицима основних и средњих школа за изузетне резултате. Такође, шаљемо најбоље основце и на путовање на Крф и поклањамо им бицикле као награду, али и подстицај“, нагласио је Ђурић.

Првог дана сајамске манифестације заменица покрајинског секретара Слађана Бурсаћ учествовала је у церемонији доделе признања за најбоље образовно-васпитне установе, које је претходно одабрала Комисија за оцењивање квалитета.

Као и претходних година, наш секретаријат у сарадњи са Сајмом додељује вредне награде образовно-васпитним установама. На штанду Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине - националне заједнице школе могу предати попуњене ваучере за наградну игру, а који се преузимају на улазу Сајма. Извлачење добитника јесте у суботу, 23. марта у 14.00 часова на штанду нашег секретаријата. Прва награда јесте тренажни бицикл, док су осталих пет награда - по 30 улазница за Музеј илузија у Београду.

21.03.2024

 • APV2042
 • APV2042
 • APV2042
 • APV2042
 • APV2042
 • APV2042
 • APV2042
 • APV2042
 • APV2042
 • APV2042
 • APV2042
 • APV2042
 • APV2042
 • APV2042
 • APV2042
 • APV2042