media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Честитка поводом школске славе Свети Сава


Поштовани просветни радници, драга децо,

животно дело Светог Саве вишевековна је цивилизацијска вредност – не само зато што је подигао правне и духовне стубове државности и савременог школства у Србији. Успостављањем аутокефалности као и подизањем манастира који су постали културни и образовни центри, створио је чврсту основу за даљи развој српске државе. У друштвено-хуманитарним областима и у области здравства био је визионар, покретач и оснивач. Умногоме човек испред свог времена, остао је личност за сва времена.

У овом празничном дану, заједно прослављамо његово образовно и културно завештање, које ојачава и обогаћује наше целокупно школство.

Велику захвалност упућујем нашим учитељима који у свој рад свесно уносе светосавско наслеђе, оживљавајући његову визију образовања и културног развоја. Ви сте јунаци модерног доба знања и вредности, и стварате простор у којем сви – без обзира на етничку припадност – имају прилику да једнако расту и развијају се.

Захвалност и честитку упућујем и вама, деци, ђацима који жељно хрлите ка новим хоризонтима и знањима. На вашем животном путу учења, желим посебно да нагласим важност емпатије, као кључа за прихватање различитости међу нама. Разумевањем туђих осећања и специфичности, ми градимо мостове међу заједницама и стварамо окружење у којем се поштују разлике.

У складу са овим учењем, нека ваша срца буду отворена за емпатију према свакоме, а школе нека постану места где се негују саосећање и љубазност. Тако ћемо знати да смо достојно одговорили на просветитељски завет Светог Саве.
Честитам вам школску славу - Савиндан!

ПОКРАЈИНСКИ СЕКРЕТАР
Szakállas Zsolt
(Жолт Сакалаш)

26.01.2024