media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Az emberi jogok nemzetközi napja – közlemény


Az emberi jogok nemzetközi napját világszerte december 10-én ünneplik, megemlékezve arról a napról, amikor az ENSZ Közgyűlése 1948-ban elfogadta az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát. A Nyilatkozat kimondja, hogy minden ember szabadnak és egyenlőnek születik méltóságában és jogaiban, melyek mindenkit megilletnek fajra, bőrszínre, nemre, nyelvre, vallásra, politikai vagy egyéb meggyőződésre, nemzeti vagy társadalmi származásra, vagyonra vagy bármely más jellemzőre való tekintet nélkül.

Hetven évvel az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának elfogadását követően, 2018-ban a Tartományi Kormány kezdeményezésére Vajdaság AT Képviselőháza december 10-ét tartományi jelentőségű dátummá nyilvánította. Tartományunk ezzel a tettével további hangsúlyt helyezett e nap fontosságára, amelynek ünnepélyes keretek között történő megünneplésével rámutatunk az etnikai, nyelvi, kulturális és felekezeti szempontból gazdag Vajdaság értékeire, ahol az egység éppen az összes itt élő közösség sokszínűségének köszönhetően formálódott és teremtődött meg.

Az emberi jogok tiszteletben tartását védeni kell és meg kell erősíteni minden pillanatban, minden térségben, illetve minden alkalommal egyaránt. Ebben a kihívásokkal teli időszakban, amelynek szemtanúi vagyunk, szükség van az egységre és az emberi jogok további előmozdítására irányuló szándékra. A tartományban és a Szerb Köztársaságban mindannyiunknak kötelezettsége folytatni az egyenlőséget és a méltóságot támogató magatartást és tevékenykedést, annak érdekében, hogy minden állampolgár biztonsága és emberi jogainak védelme szavatolt legyen.

E felelősségtudattól vezérelve és abban a meggyőződésben, hogy az emberi jogok előmozdítása során a továbbiakban is ápolni fogjuk az egység szellemét, gratulálunk mindenkinek az emberi jogok nemzetközi napján.

08.12.2023