media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Међународни дан људских права ‒ саопштење


Међународни дан људских права обележава се у свету 10. децембра – у знак сећања на датум када је 1948. године Генерална скупштина Уједињених нација усвојила Универзалну декларацију о људским правима. Декларација проглашава да се сва људска бића рађају слободна и једнака у достојанству и правима која припадају свакоме, без обзира на расу, боју коже, пол, језик, вероисповест, политичко или друго уверење, национално или друштвено порекло, имовину или било које друго својство.

Седамдесет година након усвајања Универзалне декларације о људским правима, 2018. године, на иницијативу Покрајинске владе, Скупштина АП Војводине установила је 10. децембар као датум од покрајинског значаја. Овим чином покрајина је додатно нагласила значај овог дана чијим се свечаним обележавањем истичу вредности етнички, језички, културално и конфесионално богате Војводине у којој се заједништво градило и изградило управо на различитостима свих заједница које живе у њој.

Поштовање људских права потребно је штитити и оснаживати у сваком тренутку, на сваком месту, у свакој прилици. У изазовним временима у којима живимо, потребни су заједништво и воља за даље унапређивање људских права. Обавеза и одговорност свих у покрајини и Републици Србији јесте да се и даље настави с понашањем и деловањем којим се подржавају једнакост и достојанство, како би се свим грађанима пружила сигурност и заштита њихових људских права.

С том одговорношћу на уму и са убеђењем да ћемо дух заједништва, различитости, једнакости и даље неговати и развијати, честитамо свима Међународни дан људских права.

08.12.2023