media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Жене у фокусу поводом Дана родне равноправности

rodnaravnopravnost


Одлуком Владе Републике Србије установљен је Дан родне равноправности који се обележава 11. јуна, јер је тог датума 1842. године одобрено школовање жена у Србији.
Тим поводом, а у сарадњи с Координационим тимом мреже „ Живот без насиља”, желели бисмо посебно да истакнемо и афирмишемо жене које су се на позитиван начин издвојиле у оквиру надлежности нашег секретаријата.

Због изузетног рада и залагања у области музичког образовања на територији АП Војводине истичемо Татјану Мрђу, директорку Музичке школе „Јосиф Маринковић” из Вршца. Захваљујемо јој на изванредној сарадњи на сајмовима образовања, где је вештом координацијом и представљањем ученика – певањем у хору и музицирањем – засенила све друге учеснике.

Својим преданим радом, многобројним активностима и личним залагањима, доприносећи примени права и слобода националних мањина у Републици Србији, на позитиван начин издвојиле су се и председнице националних савета националних мањина у АПВ:

- Љибушка Лакатош – председница Националног савета словачке националне мањине;
- Јасна Војнић – председница Националног савета хрватске националне мањине;
- др Сузана Кујунџић Остојић – председница Националног савета буњевачке националне мањине;
- Љиљана Стехлик – председница Националног савета чешке националне мањине;
- Анита Шалбот – председница Националног савета пољске националне мањине.

Дан родне равноправности установљен је како би ова тема и заједнички напори за постизање родне равноправности били видљивији. Поред тога, тако се доприноси и подизању свести о важности родне равноправности – као предуслова за напредак целокупног друштва.

10.06.2022

  • rodnaravnopravnost