media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Január

Titkárságunk képviselői már az iskolalátogatási akció első hetében ellátogattak több iskolába, így alkalmuk nyílt a helyszínen meggyőződni az intézmények szükségleteiről, ami tulajdonképpen a látogatások elsődleges célja.
A látogatások során szerzett első benyomásaik rendkívül pozitívak voltak. A szívélyes fogadtatás alkalmával valamennyi iskola képviselői elégedettségüknek adtak hangot az újonnan indított akció kapcsán.
Valamennyi iskolát tájékoztatást kapott a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság és a Közberuházásokat Irányító Hivatal pályázataival kapcsolatban, melyek révén anyagi támogatásban részesülhetnek az oktatási intézmények.
A Đura Daničić Általános Iskola jövőre ünnepeli fennállásának 60. évfordulóját, ennek dacára az épület jó állapotban van. Az iskola igazgatója és pedagógusai hangsúlyozták, hogy elégedettek a tantestületben és a diákok között uralkodó viszonyokkal.

A Mihajlo Pupin Villamossági Iskola épülete megfelelően karbantartott, jóllehet felújítása óta harminc év telt el. Az épület ablakait azonban ki kellene cserélni. Az iskola nem alkalmaz biztonsági őröket, a rendszer nélkülük ügyeletesek révén működik.

A Nikola Tesla Általános Iskola épülete is régi, de jó állapotban sikerül megőrizni. Az intézmény munkavállalói által felsorolt szükségletek többségére a város biztosít számukra eszközöket, de az idén kiírásra kerülő pályázatokon is pályázni kényszerülnek.

A Pinki Közlekedési Iskola képviselői ugyan elmondták, hogy intézményük épülete kisebb átalakításokat igényel, a látogatás alkalmával megállapítottuk, hogy az épület, az udvar és a B kategóriás gépkocsivezetők számára a járműállomány jó állapotban van.

A Žarko Zrenjanin Általános Iskola épülete a múlt század nyolcvanas éveiben épült. Az objektum jó állapotban maradt, rendezett, sok növénnyel és szépen díszített falakkal. A tantermeket szintén szépen berendezték és karbantartják.

Az Április 7-e Egészségügyi Iskola épülete szépen rendezett, a folyosók tiszták és minden helyiség melegséget és harmóniát áraszt.

A Vasa Stajić Általános Iskola épületében pillanatnyilag felújítási és bővítési munkálatok folynak. A tornaterem épületét kell átalakítani és a padlózatot kell felújítani.

Az újvidéki Sonja Marinković Általános Iskola az elsők között kezdte meg a felzárkóztató oktatást. Az iskola kollektívája egyidejűleg a tehetséges diákok ösztönzésére törekszik, és képességeikkel összhangban igyekszik fejlődési lehetőséget biztosítani számukra. Az iskolaépület ízlésesen rendezett, a folyosók tiszták és szépen festettek.

Az újvidéki József Attila Általános Iskola épülete jól karbantartott, a folyosók tiszták. Az iskolaudvarban elültetett fák mellett ott áll a fafajta elnevezése, ami a nem formális oktatáshoz hozzájáruló elem. Dragan Utržan igazgató elmondta, az iskolában mindannyian igyekeznek a lehető legjobb munkafeltételeket megteremteni. Hozzáfűzte azt is, hogy az iskola különféle projektekben vesz részt, és szeretnének a régió iskoláival együttműködve a határon túli együttműködési programokba (IPA projektek) is bekapcsolódni.

A futaki Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon a Dél-bácskai körzet egyetlen iskolája, amely kizárólag a mezőgazdaság területét felölelő oktatással foglalkozik. Az ódon iskolaépület Újvidék Város Műemlékvédelmi Intézetének védelme alatt áll. Az iskola több megvalósításra váró projektet készített elő, és kilátásba helyezte a duális oktatás bevezetésének lehetőségét is.

A kiszácsi Ľudovít Štúr Általános Iskolában tett látogatás alkalmával meggyőződhettünk, hogy az iskola épülete ugyan régi, de jó állapotban őrizték meg. Az iskola szükségleteinek kielégítésére az eszközök java részét Újvidék város biztosítja, ugyanakkor az iskola illetékeseinek javasoltuk, hogy a hamarosan megjelenő pályázatokkal kapcsolatos bővebb információkért forduljanak titkárságunkhoz.

A stepanovićevói Aleksa Šantić Általános Iskola épületén kicserélték az ablakokat, felújították a beltéri ablakokat és ajtókat, valamint a toaletteket. Svetlana Kelemen igazgatónő elmondta, hogy az iskola különféle projektekben vesz részt (pl. a Tisztább és zöldebb vajdasági iskolákért, Műanyag kupakkal a mosolyért, Indítsd el jövőd az AIESEC-kel), tervezik továbbá tevékenységük vállalkozással való bővítését is.

Az újvidéki Đorđe Natošević Általános Iskola igazgatója ismertette az iskola bővítésével, az alagsor átalakításával, a tető rendbetételével kapcsolatos elképzeléseket és kitért a már húsz éves videó felügyeleti rendszer cseréjének szükségességére is. Tájékoztatta a megjelenteket az eredményesen lezárult projektekről, amelyeknek köszönhetően interaktív táblákat tudtak beszerezni, valamint az iskola konyhai felszereléséhez új gépeket. Az intézmény vezetője beszélt az Egészséges táplálék az iskolahkonyhákban elnevezésű projektről, az iskola szakácsainak képzéséről olasz szakács segítségével, valamint HACCP rendszer bevezetésére vonatkozó pályázati javaslatról.

Az újvidéki Josip Slavenski Alapfokú Zeneiskola épülete rendezett, kamaraszínpada – ugyan kicsi – de világos, esztétikusan berendezett és kivételes koncertzongorával rendelkezik. Az intézménynek liftre és akadálymentes rámpára van szüksége, ezért a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkársághoz utalták, a meghirdetett pályázatoknak megfelelően.

06.02.2018