media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

ZAVRŠEN 5. MEĐUNARODNI FESTIVAL PAMETI

02.JPG

U nedelju 17. maja 2015. godine, u Velikoj sali Skupštine AP Vojvodine, održana je svečanost povodom ceremonije proglašenja pobednika Petog međunarodnog festivala pameti. Domaćin je bio Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, a prisutne je pozdravio Mihalj Njilaš, potpredsednik Pokrajinske vlade, pokrajinski sekretar za obrazovanje.

Iz dvanaest evropskih regiona i deset zemalja učestvovalo je 1200 učenika, a njih 70 plasiralo se u veliko finale Festivala čiji je slogan „Probudi svoju kreativnost – razmišljaj inovativno”. Velika sala Skupštine AP Vojvodine odisala je mladošću, entuzijazmom, optimizmom i kreativnošću u očekivanju rezultata glasanja međunarodnog stručnog žirija, čiji su članovi bili iz Srbije, Slovenije, SAD i Australije.

U prvih 20 najboljih plasirali su se predstavnici iz 10 regiona učesnika, a u prvih 15 najviše osvojenih mesta ostvarile su AP Vojvodina sa šest mesta i Bugarska, koja je bila debitant ove godine, sa čak četiri osvojena mesta. Pored ovih regiona, među 15 najboljih ušli su i takmičari iz Mađarske (dva mesta), Hrvatske i Rumunije (po jedno mesto).

Ipak, pravi trijumf zabeležila je AP Vojvodina, čiji su takmičari prema ukupnim rezultatima i glasovima žirija zauzeli sva tri prva mesta. Treće mesto je osvojila Valentina Bozoki, učenica 2. razreda Srednje stručne škole „Branko Radičević” Ruma (u prethodnoj godini predstavnica pomenute škole Maja Gubić bila je sveukupni pobednik Festivala), drugo mesto zauzela je Livia Tóth, učenica 3. razreda Poljoprivredne škole iz Bačke Topole, dok je prvo mesto osvojio Aleksandar Buljević, učenik 1. razreda Gimnazije „Isidora Sekulić” iz Novog Sada, te je time postao pobednik Petog međunarodnog festivala pameti.

Svečanom proglašenju pobednika prisustvovali su, pored učenika i njihovih profesora, direktora škola i predstavnika regiona i brojni ugledni gosti iz zemalja učesnica, kao i predstavnici ambasada i medija. Nakon završetka takmičenja, gospođa Gabriella Nemeth, potpredsednica Bratislavskog samoupravnog regiona uputila je poziv Mihalju Njilašu, pokrajinskom sekretaru za obrazovanje da se svečanost otvaranja Šestog međunarodnog festivala pameti održi u Bratislavi u septembru 2015. godine, što je sa zadovoljstvom i prihvaćeno.

18.05.2015

  • 02.JPG
  • 02.JPG
  • 02.JPG
  • 02.JPG
  • 02.JPG
  • 02.JPG
  • 02.JPG