media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Priznanje Autonomne pokrajine Vojvodine „Dr Đorđe Natošević” najboljim nastavnicima i školama

Natosevic5.JPG

Učitelji drže ključeve budućnosti

Nagrade „Dr Đorđe Natošević”, prestižno priznanje Autonomne pokrajine Vojvodine koje se dodeljuje svake godine najuspešnijim vaspitno-obrazovnim ustanovama i prosvetnim radnicima u Vojvodini, uručene su danas u zgradi Pokrajinske vlade.
Dobitnici nagrada za školsku 2013/2014 jesu: Gordana Rackov, magistarka metodike nastave matematike, nastavnica razredne nastave u Osnovnoj školi „Sveti Sava” u Kikindi; Alenka Oreščanin, nastavnica razredne nastave u Osnovnoj školi „Marija Trandafil” u Veterniku; Snežana Klepić, magistarka nauke o književnosti, nastavnica srpskog jezika i književnosti u Srednjoj tehničkoj školi u Somboru; Osnovna škola „Vuk Karadžić” iz Crvenke i Osnovna škola „Sonja Marinković” iz Novog Sada.
Priznanja su dobitnicima uručili potpredsednik Pokrajinske vlade, pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš i predsednica Odbora za dodelu priznanja „Dr Đorđe Natošević” prof. dr Olivera Gajić.
- Izuzetna mi je čast što mogu danas ovde da vas pozdravim u ime Pokrajinske vlade, Sekretarijata, kao i u svoje ime. Ove godine, već sedamnaesti put, dodeljujemo ovo značajno priznanje povodom Dana prosvetnih radnika Srbije, koji se obeležava svake godine 8. novembra na Mitrovdan, dan rođenja Vuka Stefanovića Karadžića – rekao je na svečanosti dodele nagrada, sekretar Mihalj Njilaš. Tom prilikom, sekretar je istakao da članovi odbora ni ove godine nisu imali lak zadatak, ali da su doneli pravičnu i dobru odluku o dodeli nagrada vaspitno-obrazovnim ustanovama i pojedincima koji su se posebno istakli u radu, te je podsetio na veliku ulogu učitelja i škola, koji „vaspitavajući i obrazujući našu decu, drže ključeve budućnosti svih nas”.
Odbor za dodelu priznanja, koji je imenovala Pokrajinska vlada, u sastavu: prof. dr Olivera Gajić, Zdenka Ivković, Vesna Jovović, Žužana Kovač, Beljička Paljo, Marko Loš i Miloš Nikolić, jednoglasno je doneo odluku o dodeli pet priznanja koja se sastoje od povelje, plakete i novčane nagrade. ČlanoviOdbora za dodelu priznanja „Dr Đorđe Natošević” vrednovali su: postignute rezultate u nastavi i obrazovnom radu primenom savremenih metoda; inovacije u nastavi; estetska i organizaciona rešenja školskog prostora, stručno usavršavanje, kao i niz drugih bitnih stvari u obrazovanju i vaspitanju naše dece.
Dodeli ovogodišnje nagrade „Dr Đorđe Natošević” prisustvovali su i Aleksandar Jovanović, zamenik pokrajinskog sekretara, Mato Groznica, podsekretar, Ljubica Srđanov, pomoćnica pokrajinskog sekretara za obrazovanje, članovi Odbora za dodelu priznanja, dobitnici priznanja i drugi gosti.
Nagrada „Dr Đorđe Natošević” ustanovljena je odlukom Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine – 12. aprila 1996. godine, a dodeljuje se predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, vaspitačima, nastavnicima, psiholozima i pedagozima iz AP Vojvodine koji su ostvarili izuzetne rezultate u prethodne dve godine u vaspitno-obrazovnom radu, nastavnom procesu, saradnji s roditeljima, kulturnoj i javnoj delatnosti i saradnji sa užom i širom društvenom zajednicom, te u obezbeđivanju kvaliteta rada ustanove, unapređivanju tolerancije i prihvatanja različitosti, inkluzivnog obrazovanja i u drugim oblastima u okviru osnovne delatnosti.

Pokrajinska nagrada „Dr Đorđe Natošević” vezuje se za ime doktora Đorđa Natoševića, rođenog 1821. godine u Slankamenu, a koji je preminuo 1887. godine u Karlovcu. On je bio lekar, jedan od prvih srpskih pedagoga i pedagoških pisaca, a poznat je i kao prosvetni radnik, nadzornik srpskih škola u Austrougarskoj i pisac udžbenika. Pored toga što je bio osnivač učiteljskih škola u Pakracu, Novom Sadu, Karlovcu, Somboru i Pančevu, Natošević je značajan i kao osnivač i urednik prvog srpskog pedagoškog lista „Školski list” i prvih srpskih dečjih novina „Prijatelj srpske mladeži”.

10.11.2014

  • Natosevic5.JPG
  • Natosevic5.JPG
  • Natosevic5.JPG
  • Natosevic5.JPG
  • Natosevic5.JPG