media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

U Županiji Bač–Kiškun (Mađarska) svečano otvoren peti ciklus Festivala pameti

FP5

Dana 10. septembra 2014. godine, u gradu Kečkemetu, u mađarskoj županiji Bač–Kiškun, održana je svečana ceremonija otvaranja petog ciklusa međunarodnog Festivala pameti u prisustvu gospodina Mak Kornela, zamenika gradonačelnika grada Kečkemeta, gospodina Rauš Šandora, zamenika predsednika Skupštine županije Bač–Kiškun, gospodina dr Ištvana Tubaka, direktora škole „Katedra” iz Kečkemeta i predstavnika lokalnih medija. U ime organizatora Festivala pameti, svečanosti su prisustvovali gospodin Mato Groznica, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice i Zdravko Živković, autor festivala.

Povodom izbora novog gradonačelnika Kečkemeta, učenici Srednje škole „Katedra”, u okviru kreativne radionice Festivala, radili su na projektnom zadatku razvoja grada, a prikupljene originalne ideje biće predstavljene nakon imenovanja novog gradonačelnika. Tom prilikom, domaćini su izrazili želju da se naredne godine finale Festivala pameti održi u Kečkemetu, uz prisustvo najviših zvaničnika, što je prihvaćeno sa zadovoljstvom i blagovremeno će biti razmotreno.

Narednog dana, na predlog domaćina, posećen je grad Kiškereš, koji je poznat kao mesto rođenja čuvenog pesnika Petefi Šandora, a isto tako i po proizvodnji vrhunskih vina. Po prvi put u projekat se uključila i Gimnazija „Petefi Šandor”, gde su učenici u takmičenju iskazali sjajne kreativne sposobnosti, dok je kao kruna takmičenja bila relizacija projektnog zadatka na temu unapredjivanja prodaje i promocije vina iz ovog čuvenog vinogradarskog kraja.

Poseta je završena u nacionalnom muzeju „Katona Jožef” u Kečkemetu, prijemom kod direktora Rošta Sobolča i zamenika direktora dr Katalin Veg i obilaskom postavke izložbe 1914–2014. godina. Na predlog domaćina, mozgalica „Doris” biće uključena u stalnu postavku muzeja igračaka i igara, koja sadrži četrdeset hiljada eksponata iz celog sveta.

Učenici iz županije Bač–Kiškun – iz Srednje škole „Ketedra” (Kečkemet) i „Petefi Šandor” (Kiškereš), u ispoljavanju kreativnosti bili su izuzetno uspešni i obezbedili su mesto za učešće u finalnom takmičenju Festivala pameti, koje se planira da se održi juna 2015. godine, u Skupštini AP Vojvodine.

16.09.2014

  • FP5
  • FP5
  • FP5
  • FP5
  • FP5
  • FP5
  • FP5