media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Festival pameti u Kečkemetu gradu „Mercedesa”

Mr Andor Deli, potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, krajem prošle nedelje boravio je u Kečkemetu, u Županiji Bač Kiškun, povodom uključivanja ovog regiona u projekat Festival pameti. U delegaciji AP Vojvodine bili su još i Mato Groznica, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice i mr Zdravko Živković, sekretar Odbora za budžet i autor projekta Festival pameti.

U razgovorima na strani domaćina učestvovali su: Šandor Rauš, potpredsednik skupštine Županije Bač Kiškun, Kornel Mak, zamenik gradonačelnika grada Kečkemeta, dr Judit Đerđi-Konc, direktor departmana za prosvetu Županije, dr Laslo Farkaš, predstavnik za međunarodnu saradnju u Županiji, dr Ištvan Tubak, direktor školskog centra „Katedra” i Gabor Seči, profesor na Univerzitetu Pečuj. Teme razgovora bile su unapređivanje saradnje na planu obrazovanja, kulture i ekonomije dva prijateljska regiona, koja su već aktivno uključena u Evroregion DKMT, pa je svaki novi projekat od uzajamnog interesa dobrodošao, da obogati tradicionalno dobre odnose i međusobno poverenje.

Domaćini su s ponosom istakli da su na planu privlačenja stranih investicija uspeli da animiraju renomiranog proizvođača automobila iz Štutgarta „Daimler”, koji je investirao oko 1,25 milijadi dolara u proizvodne pogone „Mercedes Benz” u Kečkemetu, gde će se godišnje proizvoditi oko 100.000 automobila nove A klase, B klase i luksuzne CLA klase „mercedesa”. Tim povodom, učenici srednje škole „Katedra” imali su priliku da u okviru kreativne radionice provere svoje sposobnosti logičkog zaključivanja i kreativnosti tokom dva školska časa. Finalna tema kreativnog treninga bila je u vezi s proizvodnjom kompanije „Mercedes” i novih modela automobila, gde su generisane odlične ideje koje će biti predočene menadžmentu „Mercedesa”.

Nakon razgovora, domaćini su gostima pokazali nacionalni muzej Cifrapalota (šarena palata), koja je čuvena po Žolnai keramici, a povodom premijere izložbe 1000 godina od dolaska Huna na prostore Panonske nizije. U izvanredno uređenom ambijentu, koji posetiocima pruža jedinstvenu mogućnost virtuelnog putovanja u prošlost, mogu se videti arheološki ostaci praistorijskog života od nekoliko hiljada godina unazad, pa do bliske prošlosti, uključujući i izložbe savremenog slikarstva sa ovog područja.

Poseta je završena dogovorom o prisustvovanju delegacije Županije Bač Kiškun i grada Kečkemeta finalnoj ceremoniji Festivala pameti, koja će se održati 14. juna 2014. godine u Skupštini AP Vojvodine.

23.04.2014