media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Osnovne škole u AP Vojvodini

Osnovno obrazovanje u AP Vojvodini jeste obvezno i za njega se ne plaća školarina.

Nastavni planovi i programi strukturirani su tako da učenici dobiju široko opće obrazovanje. Pojedinačna interesiranja potiču se dodatnom nastavom i radom u sekcijama, a za učenike slabijeg uspjeha – organizira se dopunska nastava. U školama, u kojima za to postoje uvjeti, organiziran je i produženi boravak.

Na području AP Vojvodine osnovnoškolsko obrazovanje ostvaruje se u 347 javnih redovnih osnovnih škola u okviru kojih je i 188 izdvojenih odjeljenja (dijelovi izvan sjedišta). Posebna pažnja poklanja se obrazovanju djece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom. Na teritoriju AP Vojvodine ima 13 osnovnih škola za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom. Također, u 30 redovnih osnovnih škola postoje odjeljenja za njihovo obrazovanje, a u svim osnovnim školama postoji mogućnost i za inkluzivno obrazovanje. U AP Vojvodini rade 21 glazbena škola i dvije baletne škole. U Novom Sadu i Somboru rade škole za obrazovanje i odgoj odraslih, a odjeljenja za te potrebe postoje i u 18 redovnih osnovnih škola.

U osnovnim školama na teritoriju AP Vojvodine, pored nastave na srpskom jeziku, nastava se ostvaruje i na još pet jezika (mađarski, slovački, rumunjski, rusinski i hrvatski). Pored redovne nastave na navedenim jezicima, učenicima je omogućeno i izučavanje mađarskoga, slovačkog, rumunjskog, rusinskog i hrvatskog jezika, kao i još šest jezika (ukrajinski, bunjevački, romski, bugarski, makedonski i češki jezik), što je ukupno jedanaest jezika u okviru izborne nastave – Materinski jezik/govor s elementima nacionalne kulture.

Adresar javnih i privatnih osnovnih škola u AP Vojvodini Preuzmi (Dokument je trenutačno dostupan samo na srpskom jeziku)

Registar ustanova na siteu Ministarstva prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja

Pravilnik o školskom kalendaru za osnovne škole u APV za 2022/2023
Pravilnik o izmjeni i dopuni Pravilnika o školskom kalendaru za osnovne škole sa sjedištem na teritoriju AP Vojvodine za školsku 2021/2022. godinu (23.03.2022)
Pravilnik o školskom kalendaru i školski kalendar za osnovne škole sa sjedištem na teritoriju APV za školsku 2021./2022. godinu
Pravilnik o školskom kalendaru za osnovne škole u APV za 2020/2021
Izmjene Pravilnika o školskom kalendaru za osnovne škole u APV za 2020/2021
Školski kalendar za osnovne škole u APV za 2020/2021
Pravilnik o izmjeni i dopuni Pravilnika o školskom kalendaru za osnovne škole sa sjedištem na teritoriju AP Vojvodine za školsku 2020/2021. godinu (23. 3. 2021.)
Pravilnik o izmjeni i dopuni Pravilnika o školskom kalendaru za osnovne škole sa sjedištem na teritoriju AP Vojvodine za školsku 2021/2022. godinu (5. 11. 2021.)

02.12.2022