media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Köszöntés a kulturális sokszínűség, párbeszéd és fejlődés világnapja alkalmából


A kulturális sokszínűségről szóló egyetemes nyilatkozattal a világ országai a kulturális sokszínűséget az emberiség közös örökségeként ismerték el, amelynek célja segítséget nyújtani az államoknak, hogy saját környezetükben tiszteljék és népszerűsítsék a kulturális sokszínűséget. A 2002. évtől kezdődően május 21-ét a kulturális sokszínűség, párbeszéd és fejlődés világnapjává nyilvánították.

Vajdaság Autonóm Tartomány egy olyan terület, ahol több mint huszonöt különböző nemzeti kisebbség - nemzeti közösség évszázadok óta napi szinten érvényesíti jogait, és ahol a kulturális sokszínűség, valamint a párbeszéd méltánylásának szellemét ápolják. Ilyen légkörben a párbeszéd és az együttműködés elkerülhetetlen és irigylésre méltó szinten zajlik, illetve alapot képez az említett régió további kulturális és teljeskörű társadalmi fejlődéséhez. Ebben az értelemben, a Tartományi Kormány következetesen és elkötelezetten foglalkozik a tartomány területén élő valamennyi etnikai közösség kulturális sokszínűségének előmozdításával és védelmével. Ennek bizonyítéka a tartományi szervek munkája és tevékenysége is, amelyek az egész év folyamán jutalmazó pályázataikkal, nyilvános hirdetményeikkel, programjaikkal, projektjeikkel és felhívásaikkal népszerűsítik a Tartomány kulturális sokszínűségének, társadalmi párbeszédének, multikulturalizmusának és interkulturalizmusának állandó fejlődését, különösen a gyermekek körében.

Annak tudatában, hogy a kulturális sokszínűség a társadalmi fejlődés alapfeltétele, amely az együttélésen, a kölcsönös tiszteleten, a megértésen és az elfogadáson alapul, és abban a reményben, hogy a jövőben is tiszteletben tartjuk és ápoljuk ezeket az igazi értékeket, köszöntöm Önöket a kulturális sokszínűség, párbeszéd és fejlődés világnapja alkalmából.

Szakállas Zsolt
TARTOMÁNYI TITKÁR

19.05.2023