media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Köszöntő a ruszin nemzeti kisebbség – nemzeti közösség napja alkalmából


Január 17-e, a ruszinok napja alkalmából – amikor is 1751-ben megkezdődött a ruszin görögkatolikus családoknak az akkori Veliki Krstur elnevezésű pusztára való betelepülése – szívélyes üdvözletemet küldöm a ruszin nemzeti kisebbség – nemzeti közösség valamennyi tagjának.

Vajdaság AT Képviselőháza 2018-ban elfogadta azt a rendeletet, amely ezt a napot határozta meg különös jelentőséggel bíró dátumként a ruszin nemzeti kisebbség – nemzeti közösség számára, és ezzel egyúttal teljes egészében Vajdaság AT számára is, annak bizonyítékaként, hogy a tartományi szervek a méltányolás és a tisztelet iránt elhivatott politikát folytatnak.

A ruszin nemzeti kisebbség – nemzeti közösség tagjai Vajdaság AT területén más nemzeti kisebbségek tagjaival közösséget alkotva élnek együtt, ápolva az interkulturális értékeket, az együttélést, az egymás közötti tiszteletet, a bizalmat és a megértést. Ezen értékek megőrzéséhez és előmozdításához a ruszin nemzeti közösség kiemelten hozzájárult a múltban és a jelenben, és ennek a jövőben is így kell maradnia.

Ezúton gratulálok a ruszinok napja alkalmából!

Szakállas Zsolt
tartományi titkár

16.01.2023