media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Köszöntő a román nemzeti kisebbség – nemzeti közösség napja alkalmából


December 1-e, Románia egyesítésének napja, egyben a Vajdaság AT területén élő román nemzeti kisebbség ünnepe is, így ez alkalomból, szívélyes üdvözletemet küldöm tartományunk minden román nemzeti kisebbséghez tartozó lakosának.

Vajdaság AT Képviselőháza 2018-ban tartományi képviselőházi rendeletet hozott a tartományi jelentőségű dátumok megállapításáról és ünnepélyes megjelöléséről, amely által december 1-e – a román nemzeti kisebbség – nemzeti közösség ünnepeként, Románia egyesítésének napja – került meghatározásra, mint különös jelentőséggel bíró dátum a román nemzeti kisebbség – nemzeti közösség számára, és egyúttal Vajdaság AT számára is, annak bizonyítékaként, hogy a tartományi szervek a multikulturalizmus iránt elhivatott politikát folytatnak.

A román nemzeti kisebbség – nemzeti közösség tagjai Vajdaság AT területén más nemzeti kisebbségek tagjaival közösséget alkotva élnek együtt, ápolva az interkulturális értékeket, az együttélést, az egymás közötti tiszteletet, a bizalmat és a megértést. A román nemzeti kisebbséghez tartozó lakosaink kiemelten hozzájárulnak ezen értékek megőrzéséhez és előmozdításához, és ennek a jövőben így kell maradnia.

Ezúton gratulálok a román nemzeti kisebbség – nemzeti közösség ünnepe alkalmából!

Szakállas Zsolt
tartományi titkár

30.11.2022