media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Saopštenje povodom vršnjačkog nasilja u OŠ „Sonja Marinković” u Subotici


Povodom još jednog nemilog događaja – čina vršnjačkog nasilja, koji se ovog puta dogodio u OŠ „Sonja Marinković” u Subotici, prilikom čega je jedno dete zadobilo teške telesne povrede, izražavamo svoju zabrinutost zbog sve učestalijih slučajeva vršnjačkog nasilja u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

Prema informacijama koje je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice dobio od postupajućeg prosvetnog inspektora gradske uprave Grada Subotice, škola je preduzela sve potrebne mere koje su propisane Opštim protokolom za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja i Posebnim protokolom za zaštitu dece i učenika od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

Pored toga, danas je održan i sastanak Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola u Subotici, na kojem se analizirala situacija u subotičkim školama kada je u pitanju vršnjačko nasilje. Na sastanku je zaključeno da je u narednom periodu neophodno češće ukazivati na moguće uzroke i posledice vršnjačkog nasilja – kako deci, tako i roditeljima. Takođe, veoma je važno što više upoznati i roditelje sa sadržajima koji se karakterišu kao digitalno nasilje, kojima su mnoga deca izložena na društvenim mrežama, a koja su vrlo često uzrok nemilih događaja.

Na navedenom sastanku, zamenik načelnika Policijske uprave u Subotici pozvao je škole na intenzivniju saradnju od koje koristi mogu imati svi – deca, roditelji, škola i institucije. Povodom konkretnog slučaja koji se dogodio u OŠ „Sonja Marinković”, zamenik načelnika je rekao da su sve nadležne institucije upoznate sa slučajem, te da postupaju u skladu sa svojim nadležnostima.

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice ovim putem izražava žaljenje zbog posledica nemilog događaja i još jednom apeluje na sve obrazovno-vaspitne institucije da se u svom postupanju u celosti pridržavaju odredaba protokola o prevenciji nasilja, te da podržavaju preventivne mere resornih organa u vezi s prevencijom vršnjačkog nasilja.

23.11.2022