media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Köszöntő a tanév kezdete alkalmából

Kedves diákok és szülők, tisztelt tanítók és tanárok, szakmunkatársak, az iskolai közösség tagjai!

Örömmel kívánok sikeres tanévkezdést az első osztályba indulóknak, és boldog visszatérést az iskolába az egy kicsit idősebbeknek.
Az elsős kisdiákok szülei gyakran nehezebben élik meg az iskolába indulást, mint a gyermekeik. A gyermekek nem félnek az iskolától, nem ezzel a félelemmel születnek, és viszonylag könnyen alkalmazkodnak. Éppen ezért nem kell riogatni őket az iskolai kötelezettségekkel, hiszen a játék nem áll meg ott, ahol a rendszerszerű tanulás kezdődik, éppen ellenkezőleg. A játék és a tanulás kéz a kézben jár, még a későbbi osztályokban is, amikor a tananyagok terjedelmesebbek, a házi feladatok összetettebbek és a kötelezettségek is nagyobbak.

Az iskolában nem csak tanulni lehet. Az iskola egy olyan hely, ahol a barátkozás is fontos. A barátság az élet legmélyebb és legszebb színárnyalatait adhatja. Az iskola nemcsak oktatást biztosít a gyerekeknek, hanem lehetőséget ad arra is, hogy tartós emberi értékeket – kollegialitást, a kölcsönös sokszínűség elfogadását, jólelkűséget és együttérzést – alakítsanak ki. Ezeket az értékeket valójában fiatalkorban természetesnek veszik, sok gyermek már ösztönösen felfedezi önmagában. Az iskola feladata, hogy ezek a kincsek ne vesszenek el a felnőtté válással, hanem hogy fejlődjenek, hogy minden egyén tudatosan és felelősségteljesen cselekedjen.

A szülők és a pedagógusok szerepe mindebben mérhetetlen, hiszen nagyon-nagyon jelentős szerepük van. Felnőttként mindannyian együttműködők és szövetségesek vagyunk az egyik legfontosabb életfeladatban – teljes személyiségek, jövőbeli felnőtteink megfelelő kialakításában.

Ezekkel a gondolatokkal szerettem volna mindenkit köszönteni az iskolában, különösen az első osztályosokat. Ezenkívül megkérném Önöket, hogy rendszeresen kövessék figyelemmel az iskolai E-naptárt, amely a Tartományi Oktatási Titkárság honlapján található, a http://www.puma.vojvodina.gov.rs/ címen, melyet azért fejlesztettünk ki, hogy minden tanügyi dolgozónak, diáknak és szülőnek jobb áttekintést nyújtson a következő tanév munkakötelezettségeiről.

Kívánom, hogy jó eredménnyel és tapasztalatokkal fejezzétek be ezt a tanévet, és lépjetek egy magasabb szintre, a következő osztályba!

Sikeres tanévkezdést kívánok mindenkinek!

Szakállas Zsolt
TARTOMÁNYI TITKÁR

01.09.2021