media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Честитка поводом почетка школске године

Драги ученици и родитељи, поштовани учитељи и наставници, чланови школских колектива,

с радошћу вам желим срећан полазак у школу – за првачиће – и срећан повратак у школу – за оне мало старије.

Полазак у први разред основне школе често теже пада родитељима, него деци. Деца немају страх од школе, не рађају се с тим страхом и релативно лако се прилагоде. Зато не треба плашити децу школским обавезама, игра не престаје тамо где почиње системско учење, напротив. Игра и учење иду руку под руку, чак и у каснијим разредима када је градиво обимније, домаћи задаци сложенији, а обавезе веће.

Школа није само место на којем се учи. Школа је место на којем се дружи. Пријатељство може животу дати најдубље и најлепше тонове. Школа деци не пружа само образовање, него и прилику да развију непролазне људске вредности – колегијалност, прихватање узајамне различитости, доброту и саосећање. Ове вредности се у раном узрасту готово подразумевају, многа деца их већ спонтано откривају у себи. Задатак школе јесте да се те вредности са одрастањем не угасе, него да се развију до свесног и одговорног деловања сваког појединца.

Улога коју родитељи и просветни радници имају у свему овоме не може се измерити. Толико је значајна. Као одрасли, сви смо сарадници и савезници у једном од најважнијих животних послова – правилном формирању целих личности, наших будућих одраслих.

Уз ове мисли, желим вам искрену добродошлицу у школу, поготово ђацима првацима. Такође, позивам вас да се редовно служите школским Е-календаром, који можете пронаћи на сајту покрајинског секретаријата за образовање, на адреси http://www.puma.vojvodina.gov.rs/ и који је развијен како би свим просветним радницима, ученицима и родитељима омогућио бољи преглед радних обавеза у предстојећој школској години.

Желим вам да с добрим исходима и искуствима завршите ову школску годину и пређете на виши ниво, у наредни разред.

Срећан вам почетак школе!

ПОКРАЈИНСКИ СЕКРЕТАР
Szakállas Zsolt
/Жолт Сакалаш/

01.09.2021