media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Čestitka povodom početka školske godine

Dragi učenici i roditelji, poštovani učitelji i nastavnici, članovi školskih kolektiva,

s radošću vam želim srećan polazak u školu – za prvačiće – i srećan povratak u školu – za one malo starije.

Polazak u prvi razred osnovne škole često teže pada roditeljima, nego deci. Deca nemaju strah od škole, ne rađaju se s tim strahom i relativno lako se prilagode. Zato ne treba plašiti decu školskim obavezama, igra ne prestaje tamo gde počinje sistemsko učenje, naprotiv. Igra i učenje idu ruku pod ruku, čak i u kasnijim razredima kada je gradivo obimnije, domaći zadaci složeniji, a obaveze veće.

Škola nije samo mesto na kojem se uči. Škola je mesto na kojem se druži. Prijateljstvo može životu dati najdublje i najlepše tonove. Škola deci ne pruža samo obrazovanje, nego i priliku da razviju neprolazne ljudske vrednosti – kolegijalnost, prihvatanje uzajamne različitosti, dobrotu i saosećanje. Ove vrednosti se u ranom uzrastu gotovo podrazumevaju, mnoga deca ih već spontano otkrivaju u sebi. Zadatak škole jeste da se te vrednosti sa odrastanjem ne ugase, nego da se razviju do svesnog i odgovornog delovanja svakog pojedinca.

Uloga koju roditelji i prosvetni radnici imaju u svemu ovome ne može se izmeriti. Toliko je značajna. Kao odrasli, svi smo saradnici i saveznici u jednom od najvažnijih životnih poslova – pravilnom formiranju celih ličnosti, naših budućih odraslih.

Uz ove misli, želim vam iskrenu dobrodošlicu u školu, pogotovo đacima prvacima. Takođe, pozivam vas da se redovno služite školskim E-kalendarom, koji možete pronaći na sajtu pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, na adresi http://www.puma.vojvodina.gov.rs/ i koji je razvijen kako bi svim prosvetnim radnicima, učenicima i roditeljima omogućio bolji pregled radnih obaveza u predstojećoj školskoj godini.

Želim vam da s dobrim ishodima i iskustvima završite ovu školsku godinu i pređete na viši nivo, u naredni razred.

Srećan vam početak škole!

POKRAJINSKI SEKRETAR
Szakállas Zsolt
/Žolt Sakalaš/

01.09.2021