media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Megkezdődik a beiratkozás az első osztályba


Az általános iskolába induló gyermekek beíratása a 2021/2022. tanévre ma, 2021. április 1-jén csütörtökön kezdődik meg

Ebben az évben a szülők az E-Közigazgatás Portálon az E-Időpont egyeztetés szolgáltatás megindításával elektronikus úton egyeztethetnek időpontot az általános iskolába induló gyermek beíratására és tesztelésére, amely szolgáltatás március 22-től elérhető.

Branko Ružić, a Kormány első alelnöke és az oktatási, tudományügyi és technológiai fejlesztési miniszter kijelentette, hogy a szülőknek a beíratáshoz többé nem szükséges dokumentációt hozniuk az iskolába, a dokumentációt az iskola elektronikus úton szerzi be.

Ily módon időt és pénzt takarítottunk meg a szülőknek, és ebben a fontos pillanatban a szükséges támogatást biztosítottuk számukra. A szülők már az első héten időpontot egyeztettek a jövő diákjainak mintegy 14% -ára" - mondta Ružić miniszter.

Elegendő, hogy a szülő elektronikus úton egyeztessen időpontot, az egyeztetett időpontba elhozza gyermekét és nála csak személyi igazolvány legyen. Minden szükséges okmányt – születési anyakönyvi kivonatot, lakhelyről szóló igazolást, az előkészítő iskoláskor előtti programban való részvételről szóló igazolást, valamint az elvégzett orvosi vizsgálatról szóló igazolást, illetve az orvosi igazolást az iskola elektronikus úton szerzi be. Ha a vizsgálatot magánorvos végzete, akkor azt az igazolást a szülőnek be kell vinnie az iskolába.

Az első osztályába azok a gyermekek iratkoznak, akik a tanév megkezdéséig legalább hat és fél, de legfeljebb hét és fél életévüket betöltötték. A 2021/2022. tanév első osztályába a beiratkozás kötelező minden gyermek számára, aki 2014. március 1. és 2015. február 28. között született.

Az iskolában a gyermekkel a pszichológus, azaz iskolapedagógus folytat beszélgetést, a gyermek anyanyelvén, szabványos eljárások és eszközök alkalmazásával, amelyeket az illetékes intézmény, azaz egy felhatalmazott szakmai szervezet ajánl.

A Köztársasági Statisztikai Hivatal adatai alapján 66.864 gyermek cseperedett iskoláskorba és iratkozhat be a 2021/2022. tanév első osztályába, a KSH hivatal gyermekek teljes számáról szóló hivatalos adatai 2021. április végén lesznek elérhetőek.

A tanulók beíratása május 31-ig tart, azzal, hogy az iskolák a megjelölt időpont után is folytathatják a beíratást.

Ha a szülőnek az időpont egyeztetésével kapcsolatosan egyéb kérdései merülnének fel, szabadon fordulhat az Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési Minisztérium telefonos központjához 8.00-tól 15.00 óráig a 011/73-505-57 telefonszámon.

Forrás: Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési Minisztérium

01.04.2021