media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Саопштење Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице поводом емитоване лекције из хрватског језика на ЈМУ РТВ Војводине

Поводом лекције из хрватског језика, емитоване у оквиру наставе на даљину на јавном медијском сервису Радио-телевизије Војводина, дана 13. маја 2020. године, а која је изазвала негативну пажњу јавности, истичемо да Покрајинска влада, односно надлежни покрајински секретаријат није спроводио поступак одобравања уџбеника Хрватска кријесница 8, из којег је преузет спорни садржај.

Покрајински секретаријат не подржава ниједну појаву која може да доведе до нарушавања међунационалних односа у АП Војводини. Не желимо да ова непријатна епизода умањи значај напора уложених у реализацију програма наставе на даљину на језицима националних мањина – националних заједница, у оквиру које је до 11. маја емитовано 1713 часова на мађарском, словачком, румунском, русинском, албанском, босанском, бугарском и хрватском језику.

Надлежни органи Аутономне покрајине Војводине подржавају поступак повлачења спорног уџбеника из употребе, који је према нашим сазнањима покренуло Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

14.05.2020