media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Mihalj Njilaš poželeo đacima i prosvetnim radnicima uspešnu novu školsku 2018/2019. godinu

Nova školska 2018/2019. godina u Vojvodini počeće u ponedeljak u 45 lokalnih samouprava, u 44 predškolske ustanove, u 382 osnovne škole i u 131 srednjoj školi.

U saopštenju za medije tim povodom, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš navodi da se očekuje da će prvi razred osnovne škole upisati 17.600 dece, dok će prvi razred srednje škole pohađati 18.634 učenika.

Takođe, sekretar je naglasio to da su se obrazovne ustanove, kao i svake godine – u skladu s mogućnostima i potrebama – pripremile da spremno dočekaju novu školsku godinu.

„Obrazovanje je kontinuirani proces koji se ne završava. Stoga, početak svake školske godine, predstavlja, upravo, nastavak poslova iz prethodnih godina. Savremene tendencije u obrazovanju diktiraju promene, a samim tim veće su i potrebe za ulaganjima u obrazovne ustanove”, rekao je Njilaš.

Resorni sekretar naveo je i to da je Pokrajinska vlada, putem Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, u ovoj školskoj godini, radi poboljšanja kvaliteta obrazovno-vaspitnog rada, izdvojila više od pet stotina trideset miliona dinara. Ta sredstva korišćena su za različite namene, kao što su finansiranje i sufinansiranje rekonstrukcije, adaptacije, sanacije i za investiciono održavanje objekata, nabavku opreme, programske aktivnosti i projekte.

Ističući to što je obrazovanje u AP Vojvodini, kao multikulturalnoj, višejezičkoj i višekonfesionalnoj sredini, zasnovano na dugoj tradiciji i njenim specifičnostima, Njilaš navodi da se o tome posebno vodi računa prilikom izrade školskog kalendara. Tako, u školskoj 2018/19. godini, prvo polugodište završava se u petak, 21. decembra 2018. godine, a drugo polugodište počinje u utorak, 15. januara 2019. godine. Budući da drugo polugodište traje duže nego prvo polugodište, učenici će imati prilike da se odmore tokom prolećnog raspusta.

Resorni sekretar ističe i to da se sekretarijat trudi da – putem obrazovnog sistema u pokrajini – zadrži i unapredi ostvarivanje prava pripadnika nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica na obrazovanje na maternjem jeziku. Pripremni predškolski program i obrazovno-vaspitni rad u osnovnim i srednjim školama, osim na srpskom jeziku, ostvaruje se i na mađarskom, slovačkom, rumunskom, rusinskom i hrvatskom jeziku, dvojezički u nacionalno mešovitim sredinama, kao i na stranim jezicima.

Učenici prvog razreda osnovne škole imaće novi nastavni predmet – Projektnu nastavu, s ciljem da učenici različite teme obrađuju na drugačije načine, korelacijom sadržaja iz različitih nastavnih predmeta, te da paralelno uče i osposobljavaju se za timski rad.

Učenici petog razreda radiće prema nešto izmenjenim planovima i programima nastave i učenja, a učenici šestog razreda osnovne škole nastaviće da izučavaju dva nastavna predmeta (informatiku i računarstvo i tehniku i tehnologiju) koje su počeli da izučavaju u prošloj školskoj godini.

Novine očekuju i učenike prvog razreda gimnazije, koji bi – uz već postojeće izborne predmete – trebalo da izaberu dva izborna programa, koja će izučavati tokom jedne školske godine ili tokom dve školske godine.

Pokrajinski sekretar za obrazovanje Njilaš naglašava da je početak školske godine takođe i prilika da se podsetimo najuspešnijih pojedinaca i ustanova u prethodnom periodu, te podseća na to da je od 1. septembra objavljen konkurs pomenutog sekretarijata za dodelu prestižnog pokrajinskog priznanja – dr Đorđe Natošević.

„Pozivamo ustanove i pojedince da iskoriste mogućnost da do 30.09.2018. godine predlože kandidate za ovo priznanje. Ujedno, želim svoj deci, svim učenicima, da budu marljivi i istrajni u bogaćenju svog znanja, jer najveće bogatstvo pojedinca, porodice i društva jeste u obrazovanim i sposobnim mladim ljudima, spremnim da se izbore sa svim nedaćama, koji će moći da svojim znanjem pospešuju boljitak u svim aspektima ličnog, a i društvenog života i razvoja”, istakao je Njilaš, poželevši i profesorima i pedagozima mnogo uspeha u radu, kao i puno strpljenja i razumevanja za đake. On je ukazao na to da rad u prosveti, više od drugih profesija, zahteva ljubav prema deci i prema svom pozivu, kao i tolerantnost i veru u moć obrazovno-vaspitnog uticaja.

31.08.2018