media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Poseta predstavnika saveta i veća nacionalnih manjina BiH, Federacije BiH i Republike Srpske Vojvodini

13062018sastanak3

Zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise i upravu i nacionalne manjine –nacionalne zajednice Milan Kovačević primio je danas delegaciju predstavnika saveta i veća nacionalnih manjina BiH, Federacije BiH i Republike Srpske, kao i predstavnike organizacije Misije OEBS-a u Republici Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Na sastanku se govorilo o zaštiti prava i obrazovanju nacionalnih manjina u AP Vojvodini, kao i o uspešnoj praksi u ovoj oblasti. Milan Kovačević je rekao da Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu, propise i upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice izdvaja znatna sredstva za finansiranje rada nacionalnih saveta nacionalnih manjina s registrovanim sedištem na teritoriji AP Vojvodine, te za aktivnosti nacionalnih manjina u oblastima obrazovanja, službene upotrebe jezika i pisama, kao i za projekte etničkih zajednica, s ciljem očuvanja i negovanja kulturnog identiteta.

Predsedavajući veća nacionalnih manjina BiH Tihomir Knežiček naveo je da– uprkos postojanju Zakona o pravima pripadnika nacionalnih manjina od 2003. godine – postoje kontinuirani problemi u pogledu zloupotrebe statusa nacionalne manjine, finansiranja organizacija nacionalnih manjina, obrazovanja i informisanja, te bi stoga iskustva Vojvodine u ovoj oblasti poslužila kao dobar model.

Predsedavajući veća nacionalnih manjina Federacije BiH Eli Tauber istakao je i to da su manjine u BiH zastupljene u daleko manjem broju nego u Vojvodini, ali da i pored toga nedostaje odgovarajuća institucionalna saradnja veća s Parlamentom Bosne i Hercegovine, te veruje da bi – razmenom iskustava i pomoću primera zaštite nacionalnih manjina i nacionalnih zajednica u Vojvodini – mogli mnogo toga naučiti.

Predsedavajuća saveta nacionalnih manjina Republike Srpske Vesna Temelkoska Vuković predstavila je savetodavnu ulogu saveta i naglasila problematiku finansiranja ostvarivanja prava nacionalnih prava i druga sporna pitanja u vezi s razumevanjem očuvanja identiteta nacionalnih manjina.

U završnom delu sastanka, Milan Kovačević istakao je značaj matičnih država u pružanju podrške efikasnijem ostvarivanju prava pripadnika nacionalnih manjina, kao i važnost negovanja kulturne baštine etničkih zajednica radi očuvanja njihovog identiteta i tradicije. Prisutni su se takođe složili s tim da je ovaj sastanak dobra polazna osnova za nastavak saradnje i razmene iskustava u ovoj oblasti.

Sastanku u Pokrajinskoj vladi prisustvovali su i predstavnici misije OEBS-a u BiH i Republici Srbiji.

13.06.2018

  • 13062018sastanak3
  • 13062018sastanak3
  • 13062018sastanak3
  • 13062018sastanak3
  • 13062018sastanak3
  • 13062018sastanak3
  • 13062018sastanak3