media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Покрајина наставља са улагањима у образовање

08052017MirovicNjilasugovori

Уговори вредни близу 48,5 милиона динарa издвојених из покрајинског буџета, додељени су данас основним и средњим школама, домовима ученика, вртићима и локалним самоуправама на територији АП Војводине. Ова средства добили су на конкурсима намењеним за израду пројектно- техничке документације.
Реч је о два до сада расписана конкурса Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, један из јануару за основне и средње школе и домове ученика у износу од 45.275.000,00 динара, а затим и други, у марту, на који су аплицирале јединице локалне самоуправе, а за потребе предшколских установа у износу од 3.200.000,00 динара.
На оба конкурса, пристигло је 320 пријава за потребе 218 установа, а укупан износ тражених средстава је 158.501.090,00 динара. Потписана су 223 уговора.
Тим поводом, председник Покрајинске владе Игор Мировић је истакао да број корисника којима Покрајина данас додељује ова средства говори о томе да је започет један велики посао, који спада у приоритете Покрајинске владе. Он је подсетио да је већ прошле године за ове сврхе новац обезбеђен кроз текућу буџетску резерву, која је употребљена, пре свега, за најхитније свари, а како је рекао, једна од најхитнијих ствари јесте обнова и реконструкција школа, вртића и домова ученика.
Мировић је истакао чињеницу да нас на овакве ствари обавезује значај образовања, без којег је илузорно размишљати о будућности наше земље, посебно будућности наше Покрајине, и да то мора бити мотивациони фактор за све који учествују у овом великом послу.
Мировић је најавио да ће по завршетку припреме око пројектне документације, ове установе имати прилику да конкуришу, пре свега код локалних самоуправа, које ће у будућности морати да воде више рачуна о установама чији су оснивачи или суоснивачи или на неки начин управљају пословима тих установа, рекавши да су међу њима најважније оне установе које збрињавају нашу децу. Као други важан извор финансирања навео је Владину Канцеларију за јавна улагања, која је предузела огромне активности на обнови школа и у значајном финансијском обиму.
Председник Покрајинске владе посебно је нагласио да ће, након ребаланса у јуну, у покрајинском буџету бити обезбеђена нова средства за ове намене, те да Покрајински секретаријат за образовање мора већ у јулу бити спреман за конкурсе за инвестиционо и текуће одржавање ових установа.
„Први конкурс у износу већем од 250 милиона динара биће расписан већ током јула. Време је веома важан фактор, а није нам савезник, јер су наше управе на свим нивоима пословично успаване. Већ од сутра, на основу ових података, морате да кренете у припрему , како би могли да конкуришете на овај конкурс“, поручио је Мировић.
Мировић је потврдио Њилашове речи да је обнова школа, вртића и ученичких домова вишегодишњи процес.
„Надам се да ћемо у наредних три до пет година успети у томе, кроз континуирано обезбеђивање средстава. Наиме, пресецамо путању ненаменског трошења средстава, а то смо учинили већ прошле године и једноставно, створио се новац који ће бити употребљен у овим установама“, рекао је Мировић. У прошлости је било разних експеримената и мало ко се на систематичан начин бавио овим циљевима.
На крају свог излагања, председник Покрајинске владе је рекао да је успостављен механизам координације те се сада тачно зна у којој општини улаже Канцеларија за јавна улагања и у шта улажу локалне самоуправе.
Мировић је нагласио да ће се средства из покрајинског буџета намењена за обнову вртића и школа, расподељивати на основу одређених критеријума који се у овој области тичу мање развијених средина, те да ће се водити рачуна о томе да у Војводини 18 општина спадају међу недовољно развијене и са буџетима у потешкоћама.
У изјави за медије уочи потписивања уговора, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине- националне заједнице Михаљ Њилаш је рекао да је крајем претходне године сагледано да постоји огромна потреба за радовима на овим објектима, али да многе од тих установа немају пројектну документацију потребну за такве радове.
„Предвидели смо 48,5 милиона динара за ову намену и сада, по расписаним конкурсима, закључујемо уговоре за израду документације за нешто више од 200 објеката. На тај начин, овим установама ће бити омогућено да се обрате и на друге конкурсе за финансијска средства за извођење радова. Ти извори нису само покрајински, него и локални и републички, чак и из Европске уније“, изјавио је Њилаш и најавио да се очекује да ће Покрајина, након ребаланса буџета, расписати конкурсе за доделу нових средстава за извођење радова у овим установама, од одржавања, па до адаптирања и доградње.


Извор: Покрајинска влада

08.05.2017

  • 08052017MirovicNjilasugovori
  • 08052017MirovicNjilasugovori
  • 08052017MirovicNjilasugovori