media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Sajam obrazovanja „Putokazi” od 6. do 8. marta 2017. godine

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, kao i prethodnih godina, i ove godine ‒ zajedno s Pedagoškim zavodom Vojvodine ‒ predstavio je svoj rad u protekloj godini, u okviru Sajma obrazovanja „Putokazi”, na Novosadskom sajmu, od 6. do 8. marta 2017. godine.
Pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice ‒ Mihalj Njilaš ‒ govorio je na otvaranju sajma 6. marta 2017. godine.
Tokom sajma, na štandu se sve vreme prikazivala video projekcija programa i projekata koje je pomenuti sekretarijat realizovao ‒ samostalno ili s partnerima. Takođe, Pedagoški zavod Vojvodine predstavljao je svoja izdanja. U okviru video prezentacije, posetioci štanda imali su priliku da pogledaju nagrađene kratke filmove koje su napravili učenici u projektu „Filmić”.
Pored toga, ove godine organizovana su i četiri tematska događaja u Kongresnom centru Novosadskog sajma (7. i 8. marta).
Prvi u nizu bio je događaj pod nazivom „Nove metode u nastavi srpskog jezika i književnosti”. Predavanje o primeni novih tehnologija u nastavi srpskog jezika i književnosti pripremila je i publici predstavila ‒ zajedno sa svojim učenicima ‒ Aleksandra Sekulić, profesorka srpskog jezika i književnosti iz Ekonomsko-trgovinske škole u Kuli, ovogodišnja dobitnica prestižnog pokrajinskog priznanja „Dr Đorđe Natošević”. Prezentacija je ocenjena kao veoma korisna i zanimljiva, a u diskusiji nakon prezentacije učestvovali su i nastavnici i učenici.
Događaj koji je izazvao najveće interesovanje svakako jeste „Susret predstavnika učeničkih parlamenata srednjih škola u AP Vojvodini”. Planirana je panel-diskusija o dve teme ‒ vršnjačkom nasilju i školskim uniformama. Učesnici pomenutih diskusija bili su predstavnici učeničkih parlamenata srednjih škola koje su prijavile svoje učešće, dok su u publici bili i njihovi vršnjaci i nastavnici. Diskusija je bila konstruktivna, pokrenuta su još neka pitanja pored gore pomenutih, te planiramo da i ubuduće nastavimo saradnju sa učeničkim parlamentima širom Vojvodine.
Poslednjeg dana održan je okrugli sto na temu dualnog obrazovanja. Učestvovali su predstavnici pet srednjih stručnih škola iz AP Vojvodine koje već koriste ovaj obrazovno-vaspitni model, a diskusiji su veoma doprineli i predstavnici privrede koji ovaj model podržavaju, kao i učenici koji pohađaju ove škole i školuju se za obrazovne profile u dualnom obrazovanju. Razgovaralo se o prednostima ovakvog modela, ali i o problemima i o njihovim eventualnim rešenjima u budućnosti.
Nakon okruglog stola, predstavile su nam se još tri uspešne i nagrađivane škole putem programa koje naš sekretarijat podržava; u pitanju su projekti „Dani informatike”, „Energija je svuda oko nas” i „ Za čistije i zelenije škole u Vojvodini”.
Tokom ovogodišnjeg sajma, oranizovane su posete Učeničkom domu „Evropa” u Novom Sadu. Između ostalih, dom su posetili i predstavnici dvanaest škola iz AP Vojvodine, u kojima se odvija dvojezička nastava.
Zabeležena je izuzetna zainteresovanost za sve događaje koje smo ove godine organizovali.
Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice ‒ u okviru Konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti podizanja kvaliteta obrazovno-vaspitnog procesa srednjeg obrazovanja – finansirao je i troškove organizovanog prevoza učenika u iznosu od 3.000.000,00 dinara na ovogodišnji sajam obrazovanja u Novom Sadu za sve srednje škole sa sedištem u AP Vojvodini koje su aplicirale. Zahvaljujući tome, sajam je ove godine posetilo oko 5200 učenika iz 67 škola sa teritorije AP Vojvodine.

13.03.2017