media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Otvoren 12. međunarodni sajam obrazovanja „Putokazi”

IMG9897.JPG

Danas, 6. marta 2017. godine, u auli Novosadskog sajma, otvoreni su 12. sajam obrazovanja „Putokazi”, 23. međunarodni salon knjiga i 22. međunarodna izložba umetnosti „Art ekspo”. Sajamske manifestacije zvanično je otvorio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije – Mladen Šarčević. Tom prilikom, ministar Šarčević podsetio je prisutne na to da je samo pre šest meseci u Srbiji bilo tri profila dualnog obrazovanja u okviru srednjih stručnih škola, a da se do kraja ove godine očekuje između 17 i 20 novih obrazovnih srednjoškolskih profila.
Prisutne su pozdravili i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice – Mihalj Njilaš i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost – prof. dr Zoran Milošević.
Obraćajući se prisutnima, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš naglasio je da će sajam obrazovanja ove godine posetiti više od osam hiljada srednjoškolaca iz cele Vojvodine. „Ovaj sajam, koji se održava od 2004. godine, ima već dugu tradiciju i od samog početka jasan je njegov karakter. Sam naziv „Putokazi” nedvosmisleno ukazuje na to da je cilj ove manifestacije da našim učenicima, njihovim roditeljima i nastavnicima pokažemo koji to putevi u našem obrazovnom sistemu postoje i kako da odaberu pravi put za sebe. Međutim, iz godine u godinu, sajamske aktivnosti postaju sveobuhvatnije, upravo zato što pratimo potrebe ustanova, učenika i nastavnika, i tematizujemo aktuelna pitanja iz oblasti obrazovanja i vaspitanja brojnim prezentacijama, okruglim stolovima i panel-diskusijama. Tako, ove godine, pored štanda na kojem će se predstaviti naš sekretarijat i Pedagoški zavod Vojvodine, u Kongresnom centru Novosadskog sajma organizujemo skupove na kojima će biti predstavljeni inovatori iz reda prosvetnih radnika, koji će govoriti o savremenim nastavnim metodama. Učenički parlamenti imaće priliku da diskutuju o dve važne i veoma aktuelne teme, a to su – vršnjačko nasilje i školske uniforme. Posebnu pažnju posvetićemo dualnom obrazovanju u srednjim školama u AP Vojvodini, o čemu će govoriti predstavnici škola i privrede. Priliku da se predstave imaće i predstavnici srednjih škola koji su nagrađeni za dodatno angažovanje projektima Dani informatike, Energija je svuda oko nas i Za čistije i zelenije škole u Vojvodini”, naglasio je Njilaš, te je dodao da je sekretarijat za obrazovanje ove godine izdvojio dva miliona i šest stotina hiljada dinara za 67 srednjih škola u AP Vojvodini, koje su se javile na konkurs i izrazile želju da posete sajam obrazovanja.
Cilj Sajma obrazovanja „Putokazi” jeste promocija obrazovanja za sve i afirmacija doživotnog obrazovanja. Akcenat ovogodišnjeg sajma obrazovanja jeste na dualnom obrazovanju, mogućnostima unapređivanja i razvijanja saradnje obrazovnih institucija i privrede, prednostima za učenike, kao i načinima realizacije takvog obrazovanja u školama u Srbiji, uz prikaz do sada postignutih rezultata.
Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost – prof. dr Zoran Milošević, pozdravljajući prisutne, rekao je da u kreiranju javnih politika grad, univerzitet, pokrajina i republika predstavljaju jedno, jer su im i putokazi isti.
Svečanom otvaranju sajma obrazovanja prisustvovali su i predsednik Skupštine AP Vojvodine – Ištvan Pastor, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama – Miroslav Štatkić, gradonačelnik Novog Sada – Miloš Vučević, rektor Univerziteta u Novom Sadu – prof. dr Dušan Nikolić, kao i predstavnici diplomatskog kora.

06.03.2017

  • IMG9897.JPG
  • IMG9897.JPG
  • IMG9897.JPG
  • IMG9897.JPG
  • IMG9897.JPG
  • IMG9897.JPG
  • IMG9897.JPG
  • IMG9897.JPG