media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Почетак изградње кабинета за практичну наставу Пољопривредне школе у Руми

Захваљујући средствима добијеним преко конкурса Управе за капитална улагања АП Војводине, Средња пољопривредно-прехрамбена школа „Стеван Петровић Бриле“ у Руми изградиће нови кабинет за ветерину и сточарство неопходан за извођење практичне наставе на школској економији. Симболичним полагањем камена темељца, коме су присуствовали директор Управе за капитална улагања АП Војводине Небојша Маленковић, помоћник покрајинског секретара за образовање, управу, прописе и националне заједнице – националне мањине Војин Јованчевић, председник општине Рума Слађан Манчић и покрајински посланик Ненад Боровић, озваничен је почетак радова на изградњи овог значајног објекта.
„Држава која жели да унапређује своју пољопривреду, мора да мисли о пољопривредним школама и зато смо данас овде, у Срему, у Руми, у јединој пољопривредној школи која образује младе људе и припрема их за војвођанске оранице. Изградња модерних кабинета за практичну наставу биће својеврсна вежбаоница на отвореном и припрема младих људи за све оно што их чека на војвођанским њивама и шталама. Свака инвестиција у образовање је инвестиција у будућност, а то за Покрајинску владу није трошак,“ истакао је у изјави медијима директор Управе за капитална улагања АП Војводине Небојша Маленковић и нагласио да очекује да ће и у наредном периоду, у сарадњи са локалном самоуправом, успети да заврше све започете пројекте.
Председник општине Рума Слађан Манчић је рекао да је улагање у пољопривреду и образовање профила које ће се бавити пољопривредом, један од битних фактора који доприносе да се пољопривреда подигне на виши ниво.
„Желим овом приликом да захвалим Покрајинској влади на учешћу и то је прави пример како би требало да сарађају локалне власти са покрајином. Рок изградње је 20. мај и то ће брзо бити реализовано, а деца ће моћи да стичу практична знања у области за коју се школују“, истакао је Манчић.
Помоћник покрајинског секретара за образовање, прописе, управу и националне заједнице Војин Јованчевић похвалио је сарадњу институција која ће довести до реализације пројекта и додао да Покрајинска влада преко конкурса секретаријата за образовање наставља да пружа подршку образовним институцијама.
„Покрајински секретаријат за образовање, управу, прописе и националне заједнице-националне мањине расписао је данас конкурс за суфинансирање програма и пројеката у области основног и средњег образовања у АП Војводини за 2016. годину. Конкурс је отворен до 31. марта и то је добра прилика да и румска пољопривредна школа обезбеди нова средства“, навео је Јованчевић.
Изградњом новог објекта, у коме ће да буде смештен кабинет за ветерину, узгајивалиште и прасилиште, мешаона сточне хране и неопходне учионице, пољопривредна школа у Руми наставиће да образује младе људе за професије преко потребне у руралним и сеоским заједницама где је пољопривреда главни извор зараде и прихода. Укупна вредност изградње кабинета је 22.453.074,54 динара, од чега је Управа за капитална улагања АП Војводине обезбедила 12.856.581,57 динара, а остатак је обезбеђен из средстава општине и сопствених средстава школе.
Извор: Саопштење Покрајинске владе

08.03.2016