media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Köszöntő az iskolák Szent Száva-napi ünnepe alkalmából

svetisava2021


Tisztelt Tanügyi Dolgozók és kedves Tanulók,

ahogyan azt az előző években tettük, idén is megünnepeljük Szent Száva napját. E napot az ortodox vallás védelmezőjének, az állam és az iskoláztatás megalapozójának, az első szerb felvilágosítónak szenteljük, aki tisztában volt a közösség felbecsülhetetlen értékével, illetve egy mindennapi emberként, előrelátóbb volt a kor emberénél, így mutatva nekünk utat, amelyen senki sem lesz egyedül – a gyermekek sem, a szüleik sem és a tanügyi dolgozók sem. Ez az az út, amelyen évszázadok óta együtt járunk, úgy a bajban, mint az örömben is.

Rastko Nemanjić, akinek szerzetesi neve Száva, míg a nép emlékezetében csak Szent Szávaként él, még nyolc évszázaddal ezelőtt lefektette az oktatás felbecsülhetetlen értékű alapjait. Az ő életműve igazából civilizációs jelleggel rendelkezik, mivel univerzális: a fiatalokba való befektetésen és a rájuk irányuló gondoskodáson alapszik, ez volt és maradt is a legbiztosabb módja, egy jobb és fejlettebb társadalom kiépítésének.

Szent Száva műveltsége, tehetsége és tanúsított bölcsessége mutasson nekünk példát és ihlessen bennünket aktív szerepre a közkedvelt iskolai védőszentünk nyolc évtizedes oktatási álmának megvalósításában.

A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság alkalmazottainak nevében és a magam nevében szívből gratulálok oktatási intézményeink minden diákjának, pedagógusának és munkatársának, az iskolák védőszentjének ünnepe alkalmából.

Boldog Száva-napot!

Szakállas Zsolt, s. k.
Tartományi titkár

26.01.2021

  • svetisava2021